www.babybrabbels.be www.babybrabbels.be
Kom ons nieuw forum bezoeken op www.babybrabbels.be
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Week 21 tot Week 30

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Vke
Site Admin


Geregistreerd op: 02 Sep 2008
Berichten: 2418
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 23-10-2008 15:54:45    Onderwerp: Week 21 tot Week 30 Reageren met citaat

week 21
je baby
Hart op hol. "Wat is dat voor geluid, het klinkt als een stel galopperende paarden?"De hartslag van je baby wordt met de dag sterker en luider. Nog een paar weken geleden had de dokter een speciaal apparaat nodig om de hartslag te kunnen horen, het zogenoemde dopptoneapperaat. Nu heeft hij alleen nog een stethoscoop nodig.

Misschien mag je van de verloskundige ook even luisteren. Dan kan het zijn dat de hartslag van je kleine moeilijk is te onderscheiden van je eigen hartslag. Luister naar het snellere ritme, de hartslag van een baby is 120 tot 140 slagen per minuut, ongeveer twee keer zo snel als die van jou. Veel vrouwen vinden dat het klinkt als galopperende paarden.

Nieuws van het slaapfront.Je baby begint al te slapen en wakker te worden in nauwelijks waarneembare cycli. Op de echo is te zien dat ongeboren baby's zelfs een favoriete slaaphouding kunnen aannemen. Je kleine kan zijn kin op zijn borst leggen, de handjes ineenslaan onder zijn kin, of zijn hoofd naar achteren laten vallen.

Meten.Je baby weegt nu tussen 300 en 350 gram en is ongeveer 23 cm lang: precies de lengte en het gewicht van een banaan.

je zwangerschap
Zere plek. Rugpijn, en dan vooral in de onderrug, komt tijdens de zwangerschap vaak voor. Geen wonder, door de groeiende baarmoeder verandert je zwaartepunt van plaats en wordt je onderrug naar voren getrokken. Intussen zorgt het hormoon relaxine ervoor dat alle gewrichten en pezen in je lichaam losser worden, ook de banden waarmee je bekkenbeenderen aan je wervelkolom vastzitten. Het losser worden van de gewrichten komt goed van pas bij de geboorte: hierdoor kan het bekken zich verwijden zodat het hoofd van je baby erdoorheen kan, maar dit kan wel de komende paar maanden een zere rug met zich meebrengen.

Ontlast je rug.Pas je dagelijkse routine op de volgende punten aan om de pijn te verzachten. Als je gaat zitten, zelfs bij televisiekijken of werken, gebruik dan een voetensteun om je voeten een klein beetje omhoog te plaatsen. Als je moet staan, bijvoorbeeld bij het koken of afwassen, zet dan een voet op een krukje om de druk op je onderrug een beetje te verminderen. Neem indien mogelijk een lekker warm (maar geen heet) bad. Als je hoofdpijn maar niet weg wil gaan, laat dan de verloskundige komen.

De deskundige geeft raad. Fruit en groenten vormen tijdens de zwangerschap een goede bron van vitaminen en mineralen, maar wat doe je als je ze niet lust? "Wees creatief", adviseert dr. Margaret Comerford Freda. "Drink groentesap, zoals V8, op probeer de groenten op verschillende manieren te garneren, bijvoorbeeld met kaas. Zo camoufleer je een beetje de smaak van de groenten."


week 22
je baby
Wenkbrauwen fronzen. Je baby kan zelfs zijn voorhoofd fronzen, alsof hij een lastig probleem wil oplossen. En nu heeft hij wenkbrauwen gekregen om mee te oefenen! In deze zachte haartjes zit net als in het hoofdhaar nog geen pigment en ze zijn dan ook sneeuwwit. Zijn oogleden zijn nu ook volledig ontwikkeld, hoewel ze nog dicht blijven tot ongeveer de 28e week.

Buikoefeningen. "Het is zo leuk om met mijn armen en benen te zwaaien." Trekpoppetje spelen vindt je baby nu misschien wel het leukste wat er is. Zijn armen en benen hebben nu de juiste verhoudingen bereikt (niet hun definitieve lengte) en hij is deze nu enthousiast aan het trainen door met zijn handjes te slaan en ze te buigen of er grijpbewegingen mee te maken. Over handen gesproken: de nageltjes hebben de vingertoppen nu helemaal bedekt, net als dit bij jou het geval is. En ze blijven groeien. Het is misschien nodig om de nagels van je baby direct na de geboorte te knippen, zodat hij zichzelf geen pijn kan doen.

Vetlaagje kweken. Hoewel je baby nu meer dan 24 cm groot is, weegt hij nog steeds niet veel, ongeveer 370 gram. Hij heeft op dit moment slechts 1 procent lichaamsvet. Maar vanaf nu zal hij lagen vet aanmaken waardoor beter in staat is om lichaamswarmte te produceren en vast te houden. Het vet van je kleine lijkt niet op het vet dat zich tijdens de zwangerschap in jouw lichaam ophoopt. Het wordt bruin vet genoemd en wordt eenvoudig omgezet in energie om de belasting voor moeder en kind eerlijk te verdelen.

je zwangerschap
Tijd om bij te komen. Ondanks de pijntjes die je zo nu en dan voelt, is dit een erg prettige fase van je zwangerschap. Je buik is nu groot genoeg om je echt "zwanger" te voelen en de rest van de wereld weet het nu ook. Maar je bent nog niet zo dik dat je moeite hebt om op te staan uit je stoel of om je veters te strikken. Je ochtendmisselijkheid is waarschijnlijk voorbij en je hebt je eetlust weer terug, misschien zelfs meer dan je lief is. Geniet van deze tijd.

Slecht weer. Over het algemeen voel je je misschien wel goed, maar we worden allemaal af en toe ziek. Als je een verkoudheid of griep te pakken krijgt, dan moet je dit meteen aan de verloskundige laten weten. Neem geen medicijnen die je zonder recept kunt kopen, behalve als je huisarts of verloskundige daar toestemming voor geeft. Om een snel herstel te bespoedigen, moet je extra vocht innemen en regelmatig eten. We kennen allemaal de helende werking van kippensoep of groentesoep (dit hebben we gehoord van de dokter of van onze oma's). Het is warm, vloeibaar en voedzaam. Alles wat je nodig hebt als je ziek bent. Het is niet erg voor de baby als je een paar dagen minder goed eet, maar je zult sneller beter worden als je iets eet.

De deskundige geeft raad. Misschien voel je wat pijn in het bekken naarmate de zwangerschap vordert. "Pijn in het bekken waarbij de symphysis is betrokken (het gewricht dat zich middenvoor tussen de schaambeenderen bevindt) komt tijdens de zwangerschap vaak voor", legt dr. Elaine Zwelling uit. "Door zwangerschapshormonen worden je gewrichten losser, zodat de beenderen van het bekken zich bij de geboorte kunnen verwijden." Hierdoor wordt je lichaam soepeler maar je kunt ook een beetje pijn voelen." Lees wat dr. Zwelling en dr. Zwelling zeggen over hoe je dit ongemak kunt verlichten.


week 23
je baby
Tijd voor een verhaaltje. "Ik luister het liefste naar de stem van mama, als ze zingt of tegen me praat." De gehoorbeentjes van je baby zijn nu harder geworden en nu wil hij niets liever horen dan jouw stem. Laat hem elke dag genieten door hem voor te lezen, tegen hem te praten of te zingen. Als je het een beetje mal vindt om tegen je buik te praten, denk er dan aan dat hoe vaker je baby je stem hoort, hoe meer hij ermee vertrouwd zal zijn na de geboorte.

Supervliezen. Het vruchtwater dat je baby omringt is de ideale plaats waar hij kan uitgroeien tot een gezond pasgeboren kindje. De zoutige vloeistof houdt de baby warm, beschermt hem tegen ontstekingen en biedt genoeg ruimte om het groeiende lichaam te bewegen. De vruchtzak bevat nu ongeveer een halve liter vloeistof, die elke drie of vier uur wordt ververst.

Meten. Je baby lijkt nu op een erg klein en dun pasgeboren kindje. Hij weegt ongeveer 370 gram en is ongeveer 25 cm lang, min of meerde lengte van een barbiepop..

je zwangerschap
Terug naar school. Als je je nog niet hebt ingeschreven voor zwangerschapscursus dan is het hoog tijd om je aan te melden, want de belangstelling is groot. De meeste programma's beginnen in de 32e week van de zwangerschap. Het is handig om je in te schrijven voor een lesprogramma dat tenminste een paar weken voor je uitgerekende datum is afgelopen, voor het geval dat de kleine eerder komt dan verwacht.

Voldoende ijzer? Zorg ervoor dat je voldoende ijzer naar binnen krijgt. IJzer is nodig om rode bloedcellen te produceren, die de zuurstof voor jou en je baby transporteren. Veel vrouwen hebben een lichte vorm van anemie voordat ze zwanger raken en 20 procent van de vrouwen wordt tijdens de zwangerschap behandeld voor anemie als gevolg van een tekort aan ijzer. Symptomen van anemie (die mild kunnen zijn) zijn onder meer vermoeidheid, zwakte, kortademigheid of flauwtes.

Om anemie als gevolg van een tekort aan ijzer te behandelen, moet je om te beginnen zorgen voor een meer ijzerrijk dieet. Iedereen weet dat er ijzer zit in lever; andere voorbeelden van ijzerrijk voedsel zijn vlees, linzen en bladgroenten als spinazie en kool. Sommige vrouwen moeten daarnaast een ijzersupplement innemen, dat meestal onderdeel vormt van vitaminepreparaten voor zwangere vrouwen. Vraag je verloskundige of huisarts ernaar als je denkt dat je extra ijzer nodig hebt.

Pre-eclampsie (zwangerschapshypertensie). Het is van belang dat je huisarts of verloskundige je bloeddruk meet bij ieder prenataal bezoek. De bloeddruk kan tijdens de zwangerschap iets hoger zijn vanwege de grotere hoeveelheid bloed en de kracht waarmee je hart zich samentrekt. Als je bloeddruk te hoog is dan kan het zijn dat de arts goed gaat letten op symptomen van pre-eclampsie, een complicatie die zich tijdens de zwangerschap kan voordoen en zich kenmerkt door een hoge bloeddruk, oedeem (zwellingen) en eiwitten in de urine. Ongeveer 7 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken.

Pre-eclampsie is goed te behandelen, vooral als het in een vroeg stadium wordt ontdekt. Diagnose in een vroeg stadium is van cruciaal belang: in ernstige gevallen kan pre-eclampsie ertoe leiden dat de bloedtoevoer naar de placenta afneemt en als gevolg daarvan ook naar je baby. Zodra je enige symptomen van pre-eclampsie waarneemt, zoals vlekken voor de ogen, hoofdpijn of een plotselinge zwelling aan de handen of voeten, bel dan onmiddellijk je huisarts of verloskundige. Lees meer over deze ziekte.

De deskundige geeft raad. Nu je zichtbaar zwanger bent, moet je oppassen dat je je groeiende buik niet stoot. "De baarmoeder en de vruchtzak omringen de foetus als een bijzonder kussen", aldus dr. Jim Thornton. "Maar als je je zorgen maakt, kun je het beste advies vragen aan de verloskundige."


week 24
je baby
Vol energie. Springen, duiken, rollen en schoppen, je kleine heeft het maar druk. Als jij wil slapen begint hij met zijn oefeningen. Het lijkt wel of hij meer beweegt dan normaal. Dat klopt: baby's zijn het actiefst tussen de 24e en 28e week. Daarna is er niet genoeg plaats meer voor al die acrobatiek, waar hij nu zo gek op is.

Dun huidje. Als je baby naar zijn borst zou kunnen kijken, dan zou dat zijn eerste les zijn in anatomie. Omdat zijn huid nog steeds dun en doorzichtig is, kun je de bloedvaten, botten en organen eronder goed zien. Naarmate de tijd vordert zal zijn huid dikker worden tot het ondoorschijnend wordt net als de jouwe.

In het vizier. Hoewel de ogen van je baby nog dichtzitten, zijn alle onderdelen ervan al aanwezig, waaronder het netvlies (retina), dat in de loop van de volgende maand volledig zal zijn ontwikkeld. De iris, het gekleurde deel van het oog, bevat nog geen pigmenten. De komende maanden zal de oogkleur van je kleine worden ingevuld, maar de definitieve kleur ontstaat pas na de geboorte.

Meten. Je kleine turner weegt deze week maximaal 480 gram en is ruim 25 cm lang.

je zwangerschap
Signalen van een te vroege bevalling. Vanaf nu moet je goed letten op signalen dat de bevalling te vroeg begint. De meest voorkomende symptomen zijn menstruatieachtige krampen, een verandering in vaginale afscheiding, een doffe pijn in je onderrug, samentrekkingen van de baarmoeder, druk op je bekken (alsof de baby erop drukt) of vruchtwater dat uit je vagina vloeit. Veel van deze klachten, bijvoorbeeld rugpijn of lichte samentrekkingen, kunnen natuurlijk gewoon de normale ongemakken zijn die bij de zwangerschap horen. Let goed op de signalen van je lichaam; als de symptomen vaak voorkomen of niet verdwijnen nadat je wat water of sap hebt gedronken en een uurtje bent gaan liggen, laat dan meteen de verloskundige komen. Wees er ook van bewust dat je medische hulp nodig hebt als er vruchtwater uit de vagina vloeit. Meer informatie hierover vind je in het artikel over vroegtijdige bevalling.

Toekomstige vader. Ook de vader verandert tijdens de zwangerschap, hoewel die veranderingen fysiek minder zichtbaar zullen zijn dan die van jou. Misschien probeert je partner nu een andere look uit en laat hij een baard of snor staan of kiest hij voor een nieuw kapsel. Sommige mannen beginnen aan een nieuwe hobby om zich voor te bereiden op deze fantastische maar soms ook beangstigende fase in hun leven. Het wordt tijd om over deze veranderingen te praten en te bespreken hoe het ouderschap jullie relatie zal beïnvloeden. Klik hier voor meer informatie over toekomstige vaders.

De deskundige geeft raad. Nu je buik steeds groter wordt, moet je waarschijnlijk een paar maatregelen treffen voor achter het stuur. "Zorg ervoor dat het gedeelte van de riem dat langs je schoot loopt, onder je buik doorgaat en stevig tegen je heupen aandrukt", adviseert dr. Suzanne Dixon. "De schouderriem loopt van de schouder naar de heup en gaat boven je buik langs en nooit eroverheen." Klik hier voor meer tips van dr. Dixon en dr. Thornton over veilig rijden.


week 25
je baby
Rond en mollig. "Elke dag wordt mijn lichaam een beetje voller." Je baby is nu ruim 30 cm lang en weegt ongeveer 680 gram. Zijn huid is nog steeds dun, gerimpeld en bleek, maar elke dag wordt je baby een beetje voller dankzij de aangroeiende laag vet en spieren. Er beginnen zich nu ook minuscule bloedvaatjes onder baby's huid te vormen, de zogenoemde capillaire vaten. Hierdoor krijgt de huid een rozige tint. De baby slikt nu ook nog steeds vruchtwater in. Jammer dat er geen verschillende vruchtensmaakjes zijn!

Hersengroei. In de hersenschors (cortex) ontstaan nu verschillende lagen. De meeste activiteiten worden nog aangestuurd door andere gebieden in de hersenen, die al veel eerder waren ontstaan. De menselijke hersenschors is de ingewikkeldste hersenstructuur in het hele dierenrijk. Dankzij de hersenschors kunnen wij denken, plannen maken en voelen op een heel complexe manier.

je zwangerschap
Voetbal in je buik. Het lijkt alsof je organen worden weggedrukt. Geen wonder, je baarmoeder is nu zo groot als een voetbal. Deze loopt van je schaambeen tot een punt halverwege je navel en je borstbeen (het punt waarin je ribben samenkomen) en heeft een doorsnede van ongeveer 25 centimeter.

Controle op diabetes. Meestal zal je verloskundige bij elk bezoek je urine controleren op suiker. Je arts kan rond deze tijd ook een glucosetolerantietest voor je regelen. Meestal vindt deze test plaats tussen de 24e en 28e week. Bij deze test wordt gezocht naar tekenen van zwangerschapsdiabetes, een hoge bloedsuikerspiegel die na de geboorte meestal verdwijnt. 2 tot 5 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. De dokter zal je meestal onderzoeken als bij eerder onderzoek al suiker in je urine is aangetoond, als je eerder een groot kind hebt gehad of als het huidige kind groot aanvoelt.

De test is eenvoudig. Eerst drink je een suikeroplossing. Twee uur later neemt je verloskundige of laborant bloed af en controleert de suikerspiegel. Als je bloedsuikerspiegel te hoog is, moet je wellicht een speciaal dieet volgen. In enkele gevallen wordt een insulinebehandeling voorgeschreven.

Ik moet alweer. De behoefte om alsmaar te gaan plassen is een van de meest vervelende dingen van de zwangerschap. Je bent nog maar net terug van de wc en je bent eindelijk gaan zitten en nu moet je alweer! Dit kan soms behoorlijk lastig zijn, maar zorg ervoor dat je je blaas leegt zodra je daartoe drang voelt. Infecties aan de urinewegen komen tijdens de zwangerschap veelvuldig voor en ze kunnen ontstaan of verergeren door niet op tijd of volledig te plassen.

Symptomen herkennen. Een van de symptomen van een infectie aan de urinewegen is de behoefte om vaak te gaan plassen. Een ander symptoom is het gevoel dat je dringend moet terwijl er niets gebeurt. Sommige vrouwen krijgen een branderig gevoel of pijn als ze plassen en de urine kan soms onplezierig ruiken. Als je last hebt van deze symptomen dan moet je meteen je huisarts op de hoogte brengen. Infecties aan de urinewegen zijn makkelijk te genezen, maar ze kunnen ernstige complicaties met zich meebrengen als ze tijdens de zwangerschap niet worden behandeld.

De deskundige geeft raad. Kan je partner 's nachts niet slapen omdat je snurkt? "Dit is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap", zegt dr. Elaine Zwelling. "Door het verhoogde oestrogeengehalte in je lichaam raakt je neus verstopt en hierdoor kun je gaan snurken." Lees hoe je rustiger slaapt met deze tips van dr. Zwelling en dr. Thornton.


week 26
je baby
Leren ademhalen. Deze week zullen de neusgaten van je baby opengaan en kan hij oefenen met ademhalen door zijn spieren en longen te gebruiken. Er is natuurlijk geen lucht om in te ademen, dus in plaats daarvan "inhaleert" de baby het vruchtwater. Tegen de tijd dat hij wordt geboren, is hij al een prof.

Zuigen. Je baby gebruikt nu ook een aantal eetspieren: zijn mond en zijn lippen. Zijn zuigreflex is zo sterk dat zodra zijn hand in de buurt van zijn gezicht komt, hij op zijn duim of zijn vingers zal zuigen. Op echo's is vaak te zien hoe baby's in de baarmoeder op hun duim zuigen. Sommige baby's worden zelfs geboren met blaren van het zuigen op hun vingers, duim, lippen of handen. Zuigen is slechts één van de ruim 70 reflexen die je baby zich eigen heeft gemaakt voor de geboorte.

Alles vastgrijpen. "Ik heb net geleerd hoe ik iets moet vastgrijpen, bijvoorbeeld mijn navelstreng." De grijpbeweging is ook een van die vele reflexen. Als je je vinger aan een pasgeboren baby voorhoudt, dan zul je versteld staan van hoe krachtig hij die vastgrijpt. Je baby is nu zijn dodelijke greep aan het oefenen. Het liefste speelt hij met zijn navelstreng en hij vindt het heerlijk om daaraan te trekken en te sjorren. Geen nood, de navelstreng is hierop gebouwd.

Meten. Je baby is nu ongeveer 33 centimeter lang en weegt ongeveer 875 gram.

je zwangerschap
Trek in een snack. Je baby eet mee van jouw bord, let dus altijd goed op wat je eet en hoe vaak je eet. Je moet ook goed eten om jezelf goed te voelen; een lage bloedsuikerspiegel kan je een duizelig, trillerig en vermoeid gevoel geven. Regelmatig een kleine maaltijd eten helpt je bloedsuiker op hetzelfde niveau te houden. Neem als je op pad gaat altijd kleine snacks mee zoals fruit of yoghurt, zodat je niet ineens zonder een voedzaam tussendoortje komt te zitten.

Some like it hot. Veel vrouwen vragen zich af of ze beter geen scherp gekruid voedsel kunnen eten als ze zwanger zijn. Er bestaat geen eenduidig antwoord op deze vraag. Als je houdt van kruidig eten en je kunt er goed tegen, dan kun je hier gewoon mee doorgaan. Maar als je voedsel uitprobeert waar je niet aan gewend bent, dan kan je maag van streek raken, of je zwanger bent of niet. Wees dus voorzichtig met culinaire avonturen. Als je ander voedsel proeft, houd dan in je achterhoofd dat je baby daarvan meegeniet.

De deskundige geeft raad. "Als je zwangerschap niet risicovol is, dan kun je waarschijnlijk blijven werken tot aan de uitgerekende datum", zegt Margaret Comerford Freda, Ed.D., R.N. Maar zelfs dan moet je nog allerlei maatregelen treffen om je elke dag weer comfortabel te voelen, zoals regelmatig met je benen omhoog gaan zitten om de bloedsomloop te stimuleren en de zwelling zoveel mogelijk tegen te gaan. Lees meer tips voor comfortabel werken van dr. Freda.

week 27
je baby
Ik kijk alleen. "Wat zijn al die lichtjes en schaduwen?" Nadat ze meer dan vier maanden dicht hebben gezeten, kunnen de oogjes van je baby nu weer open. In combinatie met het feit dat het visuele deel van zijn hersenen actief is en de meeste oogstructuren compleet zijn, betekent dit dat de kleine kan zien wat er om hem heen gebeurt, echter maar in beperkte mate. Hij kan nog geen voorwerpen herkennen, maar ziet wel licht en donker.

Heen en weer wiegen. Als je goed let op de bewegingen die de baby in je buik maakt, kun je je een redelijk beeld vormen van hoe de baby zijn dagen en nachten doorbrengt. Net als baby's op moeders arm wordt je kleine in slaap gewiegd door heen en weer gaande bewegingen. Misschien ervaar je je dagelijkse bezigheden niet als wiegen, maar het vruchtwater werkt als een schokdemper zodat je baby niet meer voelt dan een lichte schommeling. Hij slaapt dan waarschijnlijk meer overdag. 's Nachts kan dit een heel ander verhaal zijn, omdat je dan zelf gaat liggen om uit te rusten. De baby wordt dan plotseling wakker en is vol energie.

Meten. Je baby zal de komende maand ongeveer 450 gram aankomen. Deze week is hij 33 cm lang en weegt hij ongeveer 900 gram. Hoewel de baby snel groeit, zijn de hersenen en longen nog steeds niet volledig ontwikkeld. Gelukkig heeft de baby nog 13 weken de tijd om zichzelf voor te bereiden op de buitenwereld.

je zwangerschap
Goed gericht. Je borsten zullen continu veranderen tijdens de zwangerschap (en ook daarna). Waarschijnlijk zijn je borsten nog iets gegroeid sinds ze in het eerste trimester groter begonnen te worden. Veel vrouwen merken dat het tepelhof, het donkere gedeelte van de borst rond de tepel, ook nog steeds verandert. In het eerste trimester is het tepelhof waarschijnlijk donkerder geworden. Nu kan de donkere, gepigmenteerde huid zich buiten het tepelhof uitstrekken. Dit kan zelfs de helft van de borst bedekken. Niemand weet precies waarom dit gebeurt, maar veel deskundigen denken dat de donkerder geworden huid een soort herkenningspunt is voor de pasgeborene, waardoor hij makkelijker je tepel kan vinden tijdens de borstvoeding. Deze verandering is maar tijdelijk en hij kan tot 12 maanden na de bevalling zichtbaar blijven.

Dromenland. Net als de meeste zwangere vrouwen heb je waarschijnlijk erg levendige of zelfs bizarre dromen. Je brengt een volwassen man ter wereld. Na de bevalling vind je een nest katten naast je bed. De pasgeboren baby in je armen opent plotseling zijn mond en zegt: "Mama, ik houd van je." Misschien droom je wel helemaal niet over je zwangerschap en je baby. Veel vrouwen beleven tijdens hun zwangerschap in hun dromen de wildste avonturen, onstuimige liefdesaffaires of ze nemen vreemde verschijnselen waar in felle kleuren. Wat is er aan de hand?

De dromen die je tijdens je zwangerschap hebt, kunnen worden veroorzaakt door de extra hormonen die in je lichaam circuleren. Of dit is gewoon de manier waarop je hersenen omgaan met al die gedachten en emoties die je nu overspoelen. Wat de reden ook is, geniet van je bruisende nachtelijke escapades en neem ze niet al te serieus.

De deskundige geeft raad."Om ervoor te zorgen dat jij en je baby voldoende eiwitten naar binnen krijgen tijdens de zwangerschap, moet je 'goede' eiwitten eten", adviseert dr. Margaret Comerford Freda. "De meeste dierlijke eiwitten zijn 'goede eiwitten, maar de meeste plantaardige eiwitten zijn dit niet." Klik hier om te lezen welke voedingsmiddelen het beste zijn (zelfs voor vegetariërs) en hoeveel je ervan nodig hebt.


week 28
je baby
{Vorige week} heeft je baby voor het eerst in vier maanden zijn ogen opengedaan en begon hij licht en donker te onderscheiden. Als je deze week met een fel licht op je buik schijnt, kan de baby zijn ogen openen en zich van het licht afkeren, alsof hij wil zeggen: "Mama, zet dat ding alsjeblieft af want ik probeer te slapen."

Luid en duidelijk. De ogen zijn echter niet het enige werkende zintuig. De golfpatronen in de hersenen wijzen uit dat de baby reageert op geluiden in de omgeving. Wat kan hij nu al oppikken? Het geluid van je stem, het gerommeld van je maag als je honger hebt en zelfs geluiden buiten je lichaam. De hersengolven van je baby beginnen nu ook verschillen te vertonen tijdens de slaap. Deze slaapcycli zullen duidelijker en meer afgebakend worden naarmate de uitgerekende datum nadert.

Haal rustig adem. Dit is een cruciale fase in de ontwikkeling van je baby's longen. Er vormen zich nu bloedvaten in zijn longen. Als hij voor het eerst lucht inademt, zullen zijn longen de zuurstof opnemen en deze naar de bloedvaten voeren waardoor het zuurstofrijke bloed door zijn lichaam stroomt. Je baby begint nu ook een capillair-actieve stof (surfactant) te produceren die ervoor zorgt dat de luchtblaasjes in zijn longen niet aan elkaar vastkleven. Dankzij surfactant kan de baby na zijn geboorte normaal ademhalen. Ook de bronchiën (luchtpijptakken) ontwikkelen zich en splitsen zich in kleinere takjes.

Meten. Je baby neemt nu snel in gewicht toe en kan nu zelfs bijna 1 kg wegen. Van top tot teen is hij 25 cm lang, maar als je hem zou uitrekken, dan zou hij bijna 40 cm lang zijn.

je zwangerschap
Vervolgonderzoek resusfactor. Als uit eerder bloedonderzoek is gebleken dat je resusnegatief bent, dan krijg je deze week misschien een injectie met "anti-D", voor het geval dat je baby resuspositief is. Zo voorkom je dat je lichaam antistoffen gaat aanmaken tegen bloedcellen van je baby die toevallig in je bloedsomloop zijn terechtgekomen. Je baby zal direct na de geboorte worden onderzocht; als ze positief is dan krijg je nog een injectie met "anti-D" om toekomstige zwangerschappen te beschermen.

Zwangerschapstekens. Naarmate je zwangerschap vordert kan zich striae op je huid vormen en dan vooral op je buik. Je kunt deze roze, rode of witte strepen ook krijgen op je heupen, borsten, billen en dijen. Er zijn allerlei crèmes en lotions op de markt die beweren striae te kunnen voorkomen of ervoor te zorgen dat het niet erger wordt. Het blijft natuurlijk de vraag of deze middelen helpen. De meeste deskundigen zijn het erover eens dat je weinig kunt doen om striae te voorkomen. Het is genetisch bepaald, dus als je moeder ze had, krijgt jij ze waarschijnlijk ook. Het kan echter geen kwaad om je buik in te smeren met een crème en je voorkomt op die manier dat je huid droog en gevoelig wordt. Eén troost: na de bevalling worden de striemen meestal minder opvallend.

Verdubbel de controles. Vanaf de 28e week willen de meeste verloskundigen je eens in de twee weken onderzoeken in plaats van slechts een keer per maand. Ze zullen onder andere kijken of er tekenen zijn van infecties, vroegtijdige bevalling of pre_eclampsie, een zwangerschapscomplicatie.

De deskundige geeft raad. Je hebt waarschijnlijk al een tijdje geen last gehad van misselijkheid, maar nu krijg je te maken met twee andere maaggerelateerde ongemakken: maagzuur en indigestie. Waarom nu? "Tijdens de zwangerschap werkt het hele spijsverteringsstelsel langzamer", legt dr. Margaret Comerford Freda uit. "Het gevolg hiervan is dat de spieren van de maag en slokdarm verslappen, waardoor maagzuur in je slokdarm en mond komt." Als je wilt weten hoe je kunt omgaan met maagzuur en indigestie, lees dan meer van dr. Freda en dr. Thornton.


week 29
je baby
Temperatuur onder controle. "Hoe komt het dat het zo warm blijft hierbinnen?" Deze week vormt een mijlpaal in de ontwikkeling van je baby's brein: zijn hersenen zijn zover ontwikkeld dat de baby zijn lichaamstemperatuur kan regelen. De kleine kan dit natuurlijk nog niet helemaal zelf: hij heeft nog steeds jouw lichaamswarmte nodig om er warmpjes bij te zitten tot de geboorte. Er ontstaan nu ook zenuwcellen in zijn hersenen. Bij de geboorte zal hij er vele miljarden van hebben. Dit lijkt veel, maar de baby moet zijn best doen om zoveel mogelijk zenuwcellen aan te maken, want na de geboorte zal hij die niet meer produceren.

Een beetje meer body. Je baby begint nu ook meer op een volgroeide baby te lijken. Hij begint al aardig mollig te worden, het oppervlak van zijn huid wordt gladder en bleker door het vet dat zich eronder opstapelt. Mede dankzij dit vet kan de baby zichzelf warm houden. Je baby heeft ook wimpers. Misschien knipoogt hij nu wel naar je!

Meten. Ondanks de toename van vet is je kleine nog steeds relatief dun. Slechts 2 tot 3 procent van haar lichaamsgewicht (1,2 kg) bestaat uit vet. Van top tot teen is hij nu 26 cm lang, maar als je hem zou uitrekken, zou je baby meer dan 40 cm lang zijn.

je zwangerschap
Gewichtige zaken. De laatste loodjes: je hebt nog 11 weken te gaan! Je baby zal de komende drie maanden het meeste aankomen in lichaamsgewicht, en dit geldt ook voor jou. Je zult in het laatste trimester waarschijnlijk ongeveer 5 kilo aankomen. Het gemiddelde is 0,5 kilo per week, maar dit wisselt nogal.

Perikelen in het derde trimester. Word je plotseling wakker met kramp in je kuiten? Kramp in de benen is een veel gehoorde klacht tijdens de zwangerschap, hoewel niet iedere vrouw hier last van krijgt. Deskundigen zijn het er niet helemaal over eens wat nu precies de oorzaak is van beenkramp; volgens sommigen ontstaat dit door de extra druk op je benen, anderen denken dat de pijn een teken kan zijn van een tekort aan calcium of kalium. Beenkramp kan ook het gevolg zijn van de druk die je baarmoeder uitoefent op de zenuwen die door je benen lopen.

Wat je kunt doen tegen beenkramp. Als je kramp krijgt, strek dan je been voorzichtig uit, buig je voet en trek je tenen in de richting van je neus. Het kan ook helpen als je stretcht in de loop van de dag en voordat je naar bed gaat. Zorg dat je veel calciumrijk voedsel binnenkrijgt (vooral melkproducten) en ook voedsel dat rijk is aan kalium, zoals bananen.

De deskundige geeft raad. Naarmate je uitgerekende datum meer in zicht komt, zul je erbij stil willen staan welke procedure je het liefste bij de bevalling wilt volgen. "Een kwart tot de helft van de vrouwen in het Verenigd Koninkrijk krijgt een knip (episiotomie) bij de geboorte van hun eerste baby", aldus dr. Jim Thornton. "Een episiotomie is een kleine chirurgische snede die de chirurg maakt in het weefsel van de onderste rand van je vagina om de opening van de vagina te vergroten, zodat de bevalling makkelijker verloopt."


week 30
je baby
Hoofdontwikkeling. De ontwikkeling van je baby's hersenen gaat nog altijd door. Tot voor kort was het oppervlak nog glad. Deze week beginnen de hersenen hun zo kenmerkende, gerimpelde vorm aan te nemen. Dankzij deze kronkels of hersenplooien kunnen de hersenen meer cellen bevatten.

Terwijl sommige lichaamsdelen zich blijven ontwikkelen, zullen andere weer verdwijnen. Zoals lanugo, de donzige haartjes die het lichaam van je baby bedekten. Je baby kan nog wel wat lanugo hebben op sommige plekken op zijn schouders en rug.

Samen aan tafel. Het is erg belangrijk dat je in het derde trimester goed eet. De baby krijgt de voedingsstoffen voor zijn reserves en om te groeien immers rechtstreeks van jou. Het calcium uit de melk die je drinkt wordt direct gebruikt voor de botopbouw en het ijzer uit de prenatale vitaminen en het ijzerrijke voedsel dat je eet, vult zijn ijzerreserves aan. Deze reserve zal nog blijven bestaan tot je baby 6 tot 9 maanden oud is. Eiwitten zijn ook heel belangrijk in deze laatste maanden, omdat ze zorgen voor een gezonde celgroei in het lichaam van je baby.

Meten. Je baby weegt deze week ongeveer 1,3 kilo en is van kruin tot en met romp iets meer dan 27 cm lang. Zijn totale lengte inclusief benen is nu ongeveer 40 cm.

je zwangerschap
Jeuk in de zevende maand. De bovenkant van je baarmoeder komt nu ongeveer 10 cm boven je navel uit. De huid van je buik raakt uitgerekt en kan gaan jeuken. Dit is heel normaal. Probeer voorzichtig je buik te masseren met een vochtinbrengende lotion. De verleiding is groot, maar probeer niet te krabben omdat de jeuk dan alleen maar toeneemt. Ook je armen, benen, vingers en tenen kunnen gaan jeuken.
_________________

the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum