Vke Site Admin

Geregistreerd op: 02 Sep 2008 Berichten: 2418 Woonplaats: Oost-Vlaanderen
|
Geplaatst: 20-11-2008 15:09:29 Onderwerp: Toxoplasmose en zwangere vrouwen |
|
|
Toxoplasmose en zwangere vrouwen
Meestal is toxoplasmose (kattenziekte) een onschuldige infectie, tenzij deze tijdens de zwangerschap optreedt. Door preventief te handelen, kan je het risico op ernstige afwijkingen bij je ongeboren kindje sterk verminderen.
Een toxoplasmose besmetting wordt gevaarlijk als je ze krijgt tijdens de zwangerschap. De parasiet kan doordringen tot bij de foetus en daar heel wat schade aanrichten. Een foetus beschikt immers nog niet over een goed ontwikkeld afweersysteem. Daardoor krijgt de ziekte volop de kans om zich te vermenigvuldigen. Dit kan maanden of zelfs jaren later mentale achterstand, ernstige oogafwijkingen en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken bij het kindje. In het ergste geval kan de foetus ook sterven.
Besmetting toxoplasmose
Een toxoplasmose-infectie krijgen terwijl je zwanger bent, is geen bevestiging dat je kleintje met een afwijking op de wereld zal komen. Het risico dat de parasiet de foetus bereikt en aantast, hangt van verschillende factoren af. Het tijdstip van de besmetting speelt daarbij de grootste rol. Hoe vroeger in de zwangerschap, hoe kleiner de kans dat je kindje besmet zal raken. Naar schatting bedraagt het risico dat de parasiet de foetus bereikt:
10% in het eerste zwangerschapstrimester;
25 - 30% in het tweede trimester van de zwangerschap;
60 - 70% in het derde trimester.
Uiteindelijk zetten 9 vrouwen op 10 die toxoplasmose doormaken in de zwangerschap, toch een gezonde boorling op de wereld!
Testen op antilichamen voor toxoplasmose
Met een bloedonderzoek kan je nagaan of je antilichamen hebt tegen toxoplasmose die wijzen op immuniteit of een recente besmetting. Experts zijn het echter niet eens of zwangere vrouwen consequent gescreend moeten worden. Enkel als men vermoedt dat er sprake is van de infectie, raadt men specifieke testen voor toxoplasmose aan.
Toxoplasmose met weinig of geen symptomen
Als je je niet laat testen, weet je waarschijnlijk niet of je besmet bent met toxoplasmose. De meeste mensen met een gezond immuunsysteem vertonen doorgaans geen symptomen van de toxoplasmosebesmetting. Zij die er wel last van hebben, krijgen te maken met milde symptomen zoals gezwollen lymfeklieren, spierpijn, vermoeidheid, hoofdpijn, koorts, een pijnlijke keel of uitslag.
Toxoplasmose opsporen
Soms vermoedt men dat er sprake is van toxoplasmose als men foetale afwijkingen bemerkt bij een prenataal echogram. Daarnaast kan een bloedonderzoek de infectie aan het licht brengen. Een vrouw zonder toxoplasmose-antistoffen die griepachtige klachten heeft tijdens de zwangerschap, moet zich onmiddellijk laten onderzoeken op toxoplasmose, en wel omdat een behandeling met antibiotica de kans dat de parasiet de foetus besmet, sterk kan verminderen! Hoe vroeger met de antibioticakuur gestart wordt, hoe groter de kans op succes! Volgens een recent Europees onderzoek zou een vroegtijdige behandeling de toxoplasmose-letsels kunnen tegenhouden in 70 tot 90% van de gevallen. _________________
the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return |
|