www.babybrabbels.be www.babybrabbels.be
Kom ons nieuw forum bezoeken op www.babybrabbels.be
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Wiegendood: kan je het vermijden?

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Baby
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Vke
Site Admin


Geregistreerd op: 02 Sep 2008
Berichten: 2418
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 28-10-2008 14:46:22    Onderwerp: Wiegendood: kan je het vermijden? Reageren met citaat

Wiegendood: kan je het vermijden?
De vreugde van de kersverse ouders kan niet op als hun kleintje na negen lange maanden eindelijk in hun armen ligt. Helaas gebeurt het soms dat een baby'tje door wiegendood het leven verliest. Wat kan je doen om wiegendood, ook SIDS genoemd, te voorkomen?

Ouders en artsen staan machteloos tegenover het fenomeen van wiegendood, ook wel Sudden Infant Death Syndrome genaamd (SIDS). Het feit dat er, ook na de autopsie, geen verklaring voor het plotse, onverwachte overlijden te vinden is, is erg confronterend. In de meeste gevallen betreft het schijnbaar gezonde kinderen tussen de 2 en de 5 maanden. Het risico neemt af naarmate kindjes ouder worden, en verdwijnt helemaal vanaf de leeftijd van 1 jaar. Uit statistieken blijkt dat er in de winter meer kinderen aan wiegendood sterven dan in de zomer, dat jongens meer worden getroffen dan meisjes en ook zou er een verband bestaan tussen wiegedood en de jonge leeftijd van de moeder.

Risicokinderen en wiegendood
Mede door een goede preventie komt wiegendood steeds minder voor. Per duizend levendgeborenen zijn er nog zo'n 0,4 à 0,5 slachtoffertjes. Het fijne weet men er nog niet van en waarom het precies sommige baby's treft is nog steeds niet helemaal duidelijk. Is je kindje te vroeg geboren, heeft de baby een broertje of zusje dat eerder aan wiegendood stierf, of is druggebruik een deel van je leven, dan kan je kleintje tot de risicogroep behoren. Ook als je gerookt hebt tijdens de zwangerschap loopt je baby meer kans op wiegendood. Het relatieve zuurstoftekort tijdens de zwangerschap kan immers tot vroeggeboorte of een laag geboortegewicht leiden. Baby's die in de risicogroep zitten, worden doorverwezen naar een gespecialiseerd centrum om een slaaponderzoek te laten uitvoeren of worden tijdens hun slaap door een monitor gecontroleerd.

Preventieve tips

Controleer goed dat het gezichtje niet bedekt is. Laat dus geen speelgoed of knuffels achter in het bedje en kies voor een deken zonder lintjes waarin je spruit niet vast kan raken. Een slaapzak met armuitsnijdingen is ideaal. Leg de voetjes van je zoon of dochtertje ook zo dicht mogelijk bij het voeteneinde van de wieg of het bed en stop hem goed in. Op die manier kan je baby niet onder de dekens glijden. Zorg er bovendien voor dat het matrasje precies in het bed past, om te beletten dat je hummeltje ergens gekneld raakt.
Let erop dat je baby het niet te warm krijgt in zijn slaap. Zorg ervoor dat de temperatuur in de kamer nooit hoger is dan 20 graden als je kind jonger is dan 8 weken, en niet boven de 18 graden als hij ouder is. Dek je baby zeer licht toe. Donsdekens zijn uit den boze.
Het is ook beter om je schatje niet op een al te zachte ondergrond te laten slapen. Dutten in het eigen bedje op een stevige matras is dus beter dan in een sofa, een waterbed, zitzak of een kussen. Ook een hoofdkussen is overbodig.
Controleer na een hevige huilbui steeds hoe je kindje in slaap gevallen is.
Laat je baby op zijn rug slapen. Deze houding is veiliger dan op zijn zij of buikje. Een kindje dat op zijn buik slaapt wordt immers moeilijker wakker en kan stikken. Als hij wakker is mag je hem wel omdraaien, anders mist hij een heel belangrijke bewegingservaring. Hij gebruikt zijn nek- schouder- en armspieren immers op een heel andere manier dan wanneer hij alleen maar op z'n rug ligt. Ook zal hij dan makkelijker gaan kruipen.
Geneesmiddelen die een kalmerende werking hebben, zoals hoestsiroop, worden vaak in verband gebracht met wiegendood. Ook via de moedermelk kunnen bepaalde schadelijke stoffen worden doorgegeven.
Respecteer het slaapritme van je kind: voldoende slaap is onontbeerlijk.
Geef je baby voldoende te drinken, vooral bij warm weer.
Zorg voor voldoende verluchting en leg je baby nooit in een kleine, afgesloten ruimte.
Zorg steeds voor een rookvrije omgeving. Passief roken zorgt immers voor een verstoring in de ademhalingscontrole van de zuigeling en verhoogt het risico op wiegendood. In de omgeving van je kindje wordt niet gerookt!
Ook een fopspeen zou volgens sommigen bescherming bieden, al is dit niet bewezen. De zuigbewegingen zouden de ontwikkeling van de bovenste luchtwegen bevorderen en zuurstoftekort wordt vermeden als ze op de buik liggen omdat de fopspeen een opening laat voor de luchttoevoer.
Wanneer arts raadplegen?
Je doet er goed aan om een dokter op te bellen wanneer je kindje zich plots anders begint te gedragen, als hij ongewoon kalm of opgewonden is. Luidruchtig ademen, overgeven, niet willen eten, ongewone bleekheid, kreuntjes tijdens de slaap en tijdens het waken, ongewoon zweten en moeilijk wakker worden zijn signalen kunnen aangeven dat je kindje zich niet goed voelt en dat een doktersbezoek noodzakelijk is.
_________________

the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Baby Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum