Vke Site Admin

Geregistreerd op: 02 Sep 2008 Berichten: 2418 Woonplaats: Oost-Vlaanderen
|
Geplaatst: 28-10-2008 14:35:12 Onderwerp: Bevallen? Met of zonder epidurale? |
|
|
Bevallen? Met of zonder epidurale?
Je bent negen maanden zwanger en verlangt nu echt dat alles achter de rug is. Sommige vrouwen opteren voor een klassieke natuurlijke bevalling, zodat ze alles ten volle kunnen beleven. Anderen piekeren er nog niet over te bevallen zonder verdoving. Aan jou de keuze.
Wat is een epidurale?
Bij epidurale anesthesie (ook wel peridurale anesthesie) krijg je een ruggenprik bij een ontsluiting van 2 à 3 centimeter. Via een speciale lange naald wordt een verdovende vloeistof in de epidurale ruimte gespoten, een plek tussen twee ruggenwervels. Na vijf tot vijftien minuten verdooft de inspuiting de zenuwen die de pijnprikkels van de baarmoeder en het bekkenbodem geleiden. Je krijgt ook minder gevoel in je benen en in je onderbuik. Het ideale moment om een epidurale te krijgen is bij 2 à 3 centimeter ontsluiting. Vroeger dan dat loop je het risico dat de bevalling trager zal verlopen. Bij te ver gevorderde ontsluiting heeft een epidurale geen zin meer en kan het zijn dat de anesthesist beslist geen verdoving toe te dienen.
Effect en verloop
Naargelang de duur van de bevalling moet er soms een tweede dosis toegediend worden. Geen nood, de arts gaat bekwaam te werk en zoekt steeds de juiste dosering. Hij zorgt ervoor dat de pijn draaglijk blijft en de bijwerkingen zo klein mogelijk zijn. Je kan altijd de weeën blijven voelen, maar door de epidurale krijg je tussendoor de tijd om even te ademen en je krachten te bundelen. Bovendien gaat de ontsluiting sneller zonder pijn en angst.
Als je na een tijdje volledige ontsluiting hebt, is het de bedoeling dat de verdoving afneemt. Zo komen de weeën terug zodat je weet wanneer je moet persen en je actief kan meewerken aan de bevalling.
Mag iedereen de ruggenprik?
In principe kan iedereen een ruggenprik krijgen, maar als je eerder te maken kreeg met stoornissen in de bloedstolling, infecties, bepaalde neurologische aandoeningen, een allergie op lokaal verdovende middelen en afwijkingen of operaties aan de wervelkolom, dan is het toedienen ervan onwenselijk. Je kiest ook steeds zelf voor de spuit. Niemand mag je de injectie opdringen.
Voor – en nadelen van epidurale pijnbestrijding
Voordelen:
Het wegvallen van de hevige pijn en de daarmee gepaard gaande stress;
Je kan de bevalling bewust meemaken en genieten van de geboorte;
Complicaties kunnen vlot opgevolgd worden;
De meest effectieve pijnstiller tijdens de bevalling.
Nadelen:
Het pijnstillende medicijn is bij 5% van de vrouwen niet effectief;
De mogelijkheden van epidurale pijnbestrijding zijn niet in elk ziekenhuis dezelfde;
Door een verminderde persdrang en een verminderde kracht in de buikspieren kunnen meer instrumenten aan de vrelossing te pas komen;
Het risico bestaat dat de hartslag van de foetus daalt;
Kans op vervelende nevenwerkingen zoals: verminderde blaasfunctie, misselijkheid, lage bloeddruk, hoofdpijn en jeuk kunnen voorkomen. Achteraf kan je last hebben van rugpijn ter hoogte van de insteekplaats. _________________
the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return |
|