www.babybrabbels.be www.babybrabbels.be
Kom ons nieuw forum bezoeken op www.babybrabbels.be
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Week 31 tot Week 40

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Vke
Site Admin


Geregistreerd op: 02 Sep 2008
Berichten: 2418
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 23-10-2008 15:55:36    Onderwerp: Week 31 tot Week 40 Reageren met citaat

week 31
je baby
Het aftellen begint. Veel artsen en verloskundigen adviseren moeders om de bewegingen van hun baby in de gaten te houden als zij ruim in het derde trimester zitten. Wat moet je doen: ga elke dag om ongeveer dezelfde tijd liggen (indien mogelijk het liefste om de tijd wanneer de baby het meest actief is) en kijk hoe lang het duurt om 10 willekeurige bewegingen te voelen; dit kunnen schopjes zijn, omwentelingen of andere bewegingen. Normaalgesproken zou dit niet langer mogen duren dan een uur. Bij veel vrouwen duurt dit slechts een paar minuten, afhankelijk van het tijdstip van de dag. Als je na een uur nog geen beweging voelt, eet dan een lichte snack, ga liggen en probeer het opnieuw. Als je nog steeds niets voelt, raadpleeg dan je verloskundige. Perioden van 30-40 minuten zonder beweging zijn volkomen normaal; je baby is dan aan het slapen. Als je rustig blijft zitten, zou je minstens een keer in de twee uur moeten voelen dat de baby wakker wordt.

Rustig aan. "Het is nogal druk hierbinnen." Maak je echter geen zorgen als je baby minder actief wordt naarmate de week vordert. Dat de baby minder vaak beweegt houdt in dat alles prima verloopt (als je ten minste elke dag 10 bewegingen binnen een paar uur tijd kunt waarnemen). De bewegingen van de baby worden nu gewoon meer regelmatig en georganiseerd; bovendien is er nu minder ruimte in je baarmoeder dan een paar weken terug.

Meten. Je baby is ongeveer 28 cm lang (43 cm in uitgestrekte positie) en weegt ongeveer 1,5 kilo. Hij heeft nu een paar weken in foetushouding gelegen, met de beentjes opgetrokken. Hij moet nog heel wat groeien. Veel groter zal je baby niet meer worden, maar hij komt deze maand wel bijna één kilo aan. Nog negen weken en je baby is klaar om je te begroeten!

je zwangerschap
Buiten adem. Een paar maanden geleden raakte je misschien af en toe buiten adem. Nu heb je waarschijnlijk nog meer moeite om genoeg zuurstof binnen te krijgen. Dit komt omdat je alsmaar groeiende baarmoeder je middenrif tegen je longen aan duwt. Als je zwangerschap laag dragend is, dan mag je jezelf gelukkig prijzen. Vrouwen die hoog dragen hebben nog meer moeite met ademhalen. Zodra je merkt dat je buiten adem raakt, doe het dan wat rustiger aan en adem een paar keer diep in (zo diep mogelijk). Tegen het einde van je zwangerschap (rond de 37e of 38e week) kun je ineens van dit probleem worden verlost, als de baby lager in je bekken komt te liggen. Daardoor neemt de druk op je middenrif en longen immers af.

Kinderopvang regelen. Het is nooit te vroeg om na te denken over kinderopvang, vooral als je van plan bent om na de bevalling weer te gaan werken. Wat je ook van plan bent - een oppas, kinderopvang of hulp van familie inschakelen - begin nu te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn. Zelfs als je geen volledige kinderopvang nodig hebt, dan vind je het waarschijnlijk prettig om tips voor een goede oppas achter de hand te hebben, voor het geval dat. Vraag het aan de mensen in op de zwangerschapscursus. Misschien kunnen jullie een oppasclub vormen. Als je dit nu regelt dan heb je later een zorg minder als je druk in de weer bent met je pasgeboren baby.

Vroegtijdige bevalling of Braxton Hicks? Je bent waarschijnlijk al vanaf het midden van je tweede trimester alert op symptomen van vroegtijdige weeën. Nu je in het derde trimester bent, kan je lichaam beginnen te oefenen voor de bevalling. Deze oefenweeën worden Braxton Hicks-contracties genoemd. Ze zijn anders dan de contracties bij vroegtijdige barensweeën en er is geen reden tot zorg. Hoe herken je Braxton Hicks-contracties? Als de contracties onregelmatig zijn en verdwijnen zodra je van houding verandert of een stukje gaat lopen, dan heb je waarschijnlijk te maken met Braxton Hicks.

De deskundige geeft raad. Niet alleen de mama's maken zich zorgen om de zwangerschap en ondergaan veranderingen. Papa's doen dit ook. "Onderzoekers zeggen dat tot 60 procent van de mannen last van fysieke symptomen wanneer hun partner zwanger is", zegt dr. Lawrence Kutner. "Deze veranderingen komen hoogstwaarschijnlijk voort uit het verlangen van mannen om deel te hebben aan de zwangerschap, die per slot van rekening hun leven op zijn kop zal zetten." Klik hier voor meer tips van Dr. Kutner over hoe je kunt omgaan met de fysieke en emotionele veranderingen die horen bij het vader worden.



week 32
je baby
Ups en downs. Het kan zijn dat je kleine nu op zijn kop staat. De meeste baby's nemen deze week de vertex-ligging aan, met het hoofd naar beneden. Normaal gesproken zou hij in deze positie moeten blijven tot je gaat bevallen. Maar je kleine heeft zijn eigen willetje en hij kan altijd besluiten om meerdere malen van ligging te veranderen voordat hij ter wereld komt. Misschien voel je het als hij een salto maakt om in de juiste ligging te komen, vooral als dit zo laat in je zwangerschap gebeurt.

Tot het randje. Dankzij de grote hoeveelheid vruchtwater in je baarmoeder (ongeveer anderhalve liter) is het vrij makkelijk voor je baby om een halve salto te maken. De komende acht weken zal de hoeveelheid vruchtwater verminderen naarmate de baby groeit.

Meten. Je baby weegt nu tussen 1,5 en bijna 2 kilo en is 45 cm lang in uitgestrekte positie.

je zwangerschap
Nu krijgen de ribben ervan langs. Au! Naarmate het voller wordt in je buik, kun je voelen dat je baby met zijn tenen of ellebogen in je ribben prikt. Het is niet leuk om "doktertje" te spelen als het te raden lichaamsdeel bekneld zit onder je ribben. Probeer op je zij te liggen of van houding te veranderen om de baby te laten bewegen.

Twee linkerbenen. Voel je je deze week een beetje onhandig? Omdat je zwaartepunt verandert en je gewrichten losser worden, kan het gebeuren dat je vaak tegen tafels aanbotst en over je eigen voeten struikelt. Je kunt hier niet veel aan doen, behalve schoenen zonder hakken dragen en rustig lopen.

Oefenen voor de bevalling. Als je je nog niet hebt opgegeven voor een rondleiding door het ziekenhuis waar je gaat bevallen, doe dit dan nu. (Als je naar een zwangerschapscursus gaat die door het ziekenhuis wordt georganiseerd, dan is een rondleiding daar misschien al bij inbegrepen. Vraag dit dus na.) Tijdens de rondleiding krijg je meestal de zalen te zien waar de bevalling plaatsvindt en waar de moeders na de bevalling verblijven. Ook raak je vertrouwd met de toelatingsregels als de weeën beginnen. Als je weet wie je moet bellen en waar je alvast naartoe kunt gaan, dan voorkom je paniek op het laatste moment.

Papa's taak. Stippel twee verschillende routes naar het ziekenhuis uit en volg deze. Als je van tevoren goed voorbereidt, dan blijf je rustig als het zover is. Mocht je op je grote dag onverhoopt een file tegenkomen, dan ken je in ieder geval een alternatieve route.

Naar school. Je zwangerschapscursus zal rond deze tijd beginnen. In deze lessen komen alle fases van de bevalling aan bod, technieken om met pijn om te gaan, de medicijnen, en de gebruikelijke procedures van het ziekenhuis. Neem actief deel aan de zwangerschapscursus. Stel veel vragen en voel je vrij om te praten over al je angsten en verwachtingen. Betrek je partner ook bij de lessen, zodat hij net zo goed is voorbereid als jij zodra het zover is en je volledig op hem kunt rekenen. Zelfs als je eerder al een kind hebt gekregen, is het verstandig om een opfriscursus te doen, zodat je volledig in topvorm bent.

De deskundige geeft raad. Je bent er zwanger door geworden. Maar wanneer er een baby onderweg is, maken sommige mensen zich zorgen over seks. "Bij een orgasme trekt je baarmoeder zich samen", zegt dr. Elaine Zwelling. "Maar deze milde contracties zijn ongevaarlijk en vormen geen teken dat de bevalling gaat beginnen." Klik hier als je meer te weten wilt komen over de effecten die zwangerschap heeft op seks en de effecten van seks op je zwangerschap.


week 33
je baby
Op ontdekkingstocht. "Al mijn zintuigen werken nu!" De hersenen van je baby zijn nog volop in ontwikkelingen omdat zijn vijf zintuigen klaar worden gemaakt voor de wereld buiten mama's buik. Hij kan nu de waterige wereld om zich heen zien en voelt dit als hij een teen beetpakt of op een vinger zuigt; daarnaast proeft hij het vruchtwater dat hij inslikt en hoort hij je hartslag, je stem en het gerommel in je maag. Er zit in de vruchtzak natuurlijk geen lucht waardoor geuren zich kunnen verspreiden, maar als er lucht in zat, dan zou je baby zijn omgeving nu ook kunnen ruiken.

Hoofd eerst. Omdat zijn hersenen zo enorm snel groeien, neemt de omtrek van je baby's hoofd alleen deze week al met bijna 1,3 cm toe.

Let op wat je eet. Juist nu is het erg belangrijk om te letten op wat je eet. Je baby's behoefte aan eiwitten en vetten is het hoogst in de laatste paar weken, zorg er dus voor dat je uitgebalanceerde maaltijden eet. Je kleine is nu ongeveer 45 cm lang en weegt meer dan 1,8 kilo. De komende zeven weken zal zijn gewicht nog verdubbelen.

je zwangerschap
Aankomen. Je zou ook moeten aankomen, zo ongeveer een halve kilo per week. Daarna blijf je aankomen tot vlak voor de bevalling. Probeer dit niet te voorkomen, zelfs als je meer aankomt dan je had gewild. Je baby heeft die extra pondjes nu hard nodig. Na de geboorte heb je genoeg tijd om af te vallen.

Worstelen met pijn in je polsen. Als je polsen en vingers pijnlijk of verdoofd aanvoelen, dan ben je niet de enige. Veel zwangere vrouwen krijgen last van het carpaaltunnelsyndroom dat zich uit in een zwelling rond de zenuwen in de pols. Het carpaaltunnelsyndroom wordt meestal veroorzaakt door repeterende bewegingen zoals typen, maar in jouw geval is vochtophoping de boosdoener. Net als je voeten en enkels vult ook de carpaaltunnel zich met vloeistof. Dit is de buis waardoor de zenuwen van je pols naar je vingers lopen. De pijn en de zwelling zullen na de bevalling waarschijnlijk verdwijnen.

In de tussentijd kun je wel een paar dingen doen. Als je 's nachts last krijgt, en bij de meeste vrouwen is dit het geval, dan kun je anders gaan liggen zodat je geen druk uitoefent op je handen of polsen. Draag een polsbeschermer om de pols recht te houden. Verminder indien mogelijk repeterende bewegingen zoals typen of pianospelen. Als de pijn hierdoor niet afneemt en even hevig blijft, kan de huisarts je een injectie geven in de pols om het ongemak te verminderen. Zorg ervoor dat de verloskundige op de hoogte blijft van iedere pijn die je voelt.

De deskundige geeft raad. Deze 'melk' is het eerste dat je baby drinkt als je begint met borstvoeding."


week 34
je baby
Het indalen. Als je baby een jongetje is, dalen zijn testikels nu uit zijn buik in het scrotum. Soms blijft een van de testikels achter en daalt hij voor de geboorte niet in naar de juiste plaats. In dat geval zullen de testikels van je baby waarschijnlijk zijn ingedaald voor zijn eerste verjaardag. Maak je geen zorgen als het scrotum van je baby vlak na de geboorte groot lijkt: deze zwelling ontstaat door een teveel aan vloeistof en zal ongeveer binnen een week verdwijnen.

Alles zit vol. Je baby beweegt niet meer zo veel, vooral doordat hij minder ruimte heeft. Het lijkt er misschien wel op dat hij nog steeds druk in de weer is. Omdat hij zo groot is (hij weegt nu ongeveer 2 kilo en is ongeveer 46 cm lang), kun je zelfs de kleinste beweging voelen. Omdat je baby dicht tegen de baarmoederwand aan ligt, kun je waarschijnlijk redelijk goed merken welk lichaamsdeel naar buiten steekt, bijvoorbeeld een voet, elleboog of arm.

Baby blues. "Raad eens welke kleur ogen ik nu heb?" Ongeacht welke kleur zijn ogen uiteindelijk zullen krijgen, zijn ze op dit moment blauw. Het pigmentatieproces in de iris zal pas voltooid zijn als de ogen van je baby na de geboorte een paar weken lang worden blootgesteld aan licht. De uiteindelijke oogkleur kan nog jarenlang onduidelijk zijn.

je zwangerschap
Probeert je baby de show te stelen? Nu je maar een paar weken te gaan hebt, is het handig als je de voortekenen van de bevalling herkent. De bevalling gaat bij iedere vrouw anders, maar de meest voorkomende symptomen zijn regelmatige contracties die steeds sneller achter elkaar komen, pijn in de onderrug in combinatie met menstruatieachtige krampen, het breken van de vliezen of het verliezen van de slijmprop, wat erop kan wijzen dat je baarmoedermond begint te verweken.

Als je een of meer van deze symptomen hebt, hoeft dit niet te betekenen dat de bevalling al begonnen is. Je kunt al dagen of zelfs weken voordat je werkelijk bevalt voorweeën of andere voortekenen hebben. Laat je huisarts of verloskundige direct weten als je een van deze voortekenen hebt. Klik hier als je meer wilt weten over de voortekenen van de bevalling.

Je geboorteplan afronden. Waarschijnlijk heb je inmiddels een en ander uitgezocht en veel nagedacht over de vraag hoe je bevalling en geboorte wilt laten verlopen. Wie je bij de bevalling wilt hebben, of je aan pijnbestrijding denkt, enzovoort. Je hebt je wensen waarschijnlijk ook al besproken met je huisarts of verloskundige. Dit is het ideale moment om je voorkeuren nogmaals op een rijtje te zetten samen met de verloskundige, om haar geheugen op te frissen en om ervoor te zorgen dat jullie allebei nog steeds op dezelfde lijn zitten.

De deskundige geeft raad. Je zult misschien merken dat de opgerekte huid kan gaan jeuken doordat je borsten groter worden. "Het kan verkoelend werken als je er een verzachtende lotion op smeert, eentje die ongeparfumeerd is", adviseert dr. Elaine Zwelling. "Ook zalf met vitamine E, cacaoboter of een balsem van pure lanoline helpt goed."


week 35
je baby
Voldoende ijzer? Het is heel belangrijk dat je in het derde trimester veel ijzerrijk voedsel eet. Je baby neemt dit cruciale mineraal uit je lichaam op om ijzerreserves in zijn eigen lichaam op te bouwen. Meestal gebeurt dit in de vorm van rode bloedcellen. Het grootste deel van de opname vindt plaatst in de laatste maanden voor de geboorte.

Kop of staart. "Moet mijn hoofd naar boven of naar beneden wijzen?" De hoofdligging, waarbij het hoofd het eerst naar buiten komt, is de meest ideale positie voor de bevalling. De bevalling verloopt een stuk makkelijker als het hoofd van de baby, zijn grootste lichaamsdeel, als eerste door het geboortekanaal gaat. Ongeveer 3 tot 4 procent van de baby's hebben in de 35e week deze positie nog niet ingenomen. Als de benen of de billen het eerste komen, spreekt men van een stuitligging. Ondanks zijn krappe behuizing kan de kleine acrobaat zich meerdere malen in je baarmoeder omdraaien voordat hij ter wereld komt.

Meten. De armen en benen van je baby worden molliger naarmate hij in gewicht toeneemt. Tegen het einde van deze week kan hij zelfs 2,5 kilo wegen en is hij ongeveer 46-47 cm lang.

je zwangerschap
Wat je moet weten over een keizersnede. Ongeacht al het denkwerk en voorbereidingen, blijft de geboorte (net als het ouder zijn) een onvoorspelbare aangelegenheid. Er is altijd een kans dat de gynaecoloog besluit dat jij en je baby een bepaald risico lopen en dat je baby ter wereld komt via een keizersnede. Bij een keizersnede vindt de bevalling plaats door een chirurgische incisie in de baarmoeder van de zwangere vrouw.

Ongeveer een op de vijf geboorten in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats via een keizersnede. Al is de kans op een keizersnede kleiner dan op een normale geboorte, toch is het verstandig om jezelf hierop voor te bereiden. Denk na of je een ruggenprik wilt, zodat je bij bewustzijn blijft of dat je liever een volledige verdoving hebt, mocht je een keizersnede krijgen. De meeste artsen denken dat het iets veiliger is om bij bewustzijn te blijven.

De deskundige geeft raad. Als je vooruitblikt op de bevalling dan vraag je je misschien af wat er gebeurt als de navelstreng om de nek van je baby komt te zitten. "Deze toestand waarbij de navelstreng om de nek van de baby is gewikkeld, komt nogal eens voor en is meestal niet schadelijk voor de baby", zegt dr. Margaret Comerford Freda. "Niemand weet waarom dit gebeurt, maar het heeft misschien te maken met de lengte van de navelstreng."


week 36
je baby
Mama wat klinkt je stem mooi. Je baby vindt het heerlijk als je voorleest of zingt. Uit onderzoek blijkt dat pasgeborenen de stem van hun moeder liever horen dan andere stemmen. Ook heeft onderzoek uitgewezen dat pasgeborenen een voorkeur hebben voor liedjes die zij vaker hebben gehoord toen zij nog in de buik zaten. Het is nooit te laat: kies een tijdstip uit waarop je elke dag je lievelings cd of bandje opzet, je favoriete liedje zingt of je baby een verhaaltje voorleest. Hij vindt het zeker fantastisch om op die manier samen de tijd door te brengen, of hij nog in je baarmoeder zit of dat je hem in je armen houdt. Klik hier als je wilt weten hoe het gehoor van je baby zich ontwikkelt.

Die ongelooflijk vormbare schedel. Het hoofd van je baby is zo gebouwd dat hij door de smalle baarmoedermond past. De beenderen in zijn schedel zitten nog niet aan elkaar vast. Dankzij deze losse constructie is zijn hoofd vormbaar en past deze door het geboortekanaal zonder schade voor jou of je baby. Deze beenderen zullen in het eerste levensjaar geleidelijk aan elkaar vastgroeien.

Meten. Je baby weegt deze week net iets meer dan 2,5 kilo en is bijna 50 cm lang.

je zwangerschap
Vaker op bezoek. Vanaf nu tot aan de bevalling zul je heel vaak een bezoek brengen aan je verloskundige. Vanaf de 36e week wil zij je elke week onderzoeken om je bloeddruk nauwlettend in de gaten te houden en na te gaan of je urine geen eiwit bevat. Een hoge bloeddruk en eiwit in de urine kunnen tekenen zijn van pre-eclampsie, een complicatie in de zwangerschap die bedreigend kan zijn voor jou en de baby.

Ruim leven. Je baarmoeder is nu vele malen groter dan normaal. (Maar dat vermoedde je natuurlijk al, want je baarmoeder komt nu tot onder je ribben, waardoor je steeds moeilijker ademhaalt.) Je bent inmiddels waarschijnlijk 11 tot 14 kilo aangekomen. De komende weken zul je waarschijnlijk nog maar een paar pondjes aankomen. Veel vrouwen komen in de laatste maand dat zij zwanger zijn helemaal niet meer aan.

Behalve je baarmoeder zijn er nog andere dingen die wellicht uitdijen. Zelfs als je tot nu toe geen last hebt gehad van oedeem (de medische benaming van een zwelling die wordt veroorzaakt door overtollig vocht), kun je in de laatste maand van je zwangerschap meer vocht vasthouden. Benut je vrije momenten om een paar minuten uit te rusten met je benen omhoog of om op je linkerzij te gaan liggen. In beide houdingen zal de bloedsomloop gestimuleerd worden, waardoor het vocht uit je ledematen verdwijnt.

Let wel op: door minder te drinken neemt het oedeem niet af. Je moet gewoon je gebruikelijke acht glazen per dag drinken om afvalstoffen door je nieren te laten verwijderen, om je ontlasting op gang te houden en je bloedvolume op peil te houden.


week 37
je baby
Meten. "Door elke dag een beetje aan te komen bereid ik me voor op de grote dag." Je baby is nu waarschijnlijk ruim 50 cm lang en weegt tussen 2,7 en 3 kilo; dat is bijna zijn definitieve geboortegewicht. Deze laatste weken zijn belangrijk, want de baby komt elke dag 15 gram vet aan. Dit vet helpt de baby zijn lichaamstemperatuur te regelen en de bloedsuikerspiegel gelijk te houden. De hersenen en de schedel waarin deze liggen, zijn nog altijd aan het groeien.

Het indalen begint. Daalt je baby nu in? Het lijkt alsof de baby zich in je bekken heeft genesteld en misschien is dat ook zo. Het indalen vindt waarschijnlijk enkele weken voor de geboorte plaats. Door deze nieuwe positie van de baby neemt de druk op je longen en middenrif af, waardoor je makkelijker kunt ademhalen.

je zwangerschap
De laatste loodjes. De indaling van de baby is natuurlijk niet in alle opzichten even plezierig. Het grote voordeel is dat je nu makkelijker kunt ademhalen. Het nadeel is dat je meer druk voelt in je onderbuik en op je bekken. Daarnaast verplaatst het zwaartepunt zich wanneer je baby indaalt, waardoor je iets onhandiger kunt worden.

Als je baby in stuitligging ligt (met de voeten of de romp naar beneden), dan kan het zijn dat de arts hem zou willen keren proberen hem te keren. Als dit niet helpt, kan de verloskundige de mogelijkheid van een keizersnede met je willen overleggen.

Tijd om in te pakken! Heb je je tas al gepakt voor in het ziekenhuis? Slechts 5 procent van alle baby's wordt geboren op de uitgerekende datum, het is dus handig om alvast een tas klaar te zetten voor het geval je baby vroeg komt.

Neem alleen mee wat je echt nodig hebt, anders moet je al die spullen weer mee naar huis sjouwen, samen met alle cadeautjes voor de baby. Je zult een comfortabele pyjama nodig hebben (neem geen mooie mee, want er komen misschien vlekken op), een lekker zittende jurk, slippers of sokken met slipvrije zolen, een goed passende voedingsbeha, toiletartikelen en wat kleding voor jou en je baby om aan te trekken als jullie naar huis gaan.

Wat hoef je niet mee te nemen? Sieraden, creditcards en je portemonnee. Neem wel een identiteitsbewijs mee, je verzekeringspasje en wat geld voor een krant of tussendoortje. Ook handig is een lijst met telefoonnummers van mensen die je wilt bellen om het goede nieuws te vertellen. Vergeet tot slot niet wat muntjes of een telefoonkaart voor de telefooncel, want in veel ziekenhuizen mag je niet met een mobieltje naar binnen.

Voor papa: vergeet niet de camera mee te nemen en een extra set batterijen. Neem ook wat schone kleren en een paar toiletartikelen mee voor jezelf. De bevalling kan lang duren en misschien vind je het prettig om jezelf halverwege even op te frissen.

De deskundige geeft raad. Als je dit nog niet hebt gedaan, is het nu tijd om spulletjes voor je baby te kopen. "Als je babykleertjes koopt, kies dan voor kleding met een grote opening voor het hoofd, zodat je je baby makkelijk kunt aankleden", raadt dr. Suzanne Dixon aan. "Vermijd ook kleding met versieringen of koordjes, omdat de baby daar in zou kunnen stikken." Klik hier voor een lijst met basisbenodigdheden en meer veiligheidstips van dr. Dixon en dr. Thornton.


week 38
je baby
Het kan nu ieder moment gebeuren. Je baby wordt nu als voldragen beschouwd, hoewel je uitgerekende datum pas over twee weken is. Vijfentachtig procent van alle baby's wordt geboren in de twee weken vóór of na de uitgerekende datum. De kans is dus groot dat je ergens in de komende vier weken zult bevallen. Je hoeft echter niet alles te laten voor wat het is en alleen maar te wachten tot de bevalling begint. Het kan zijn dat je baby wat langer in je buik blijft zitten.

Veranderingen op de huid. Terwijl jij wacht op de eerste voortekenen van de bevalling, valt bij je baby lanugo uit. Dit zijn de donshaartjes die de afgelopen maanden zijn lichaam hebben bedekt. Het kan zijn dat er bij de geboorte nog een beetje lanugo overblijft op zijn schouders, voorhoofd en nek. Ook de vernix, de wasachtige substantie die de huid van je baby beschermde tegen het vruchtwater, is nu grotendeels verdwenen.

Afvalverwerking. Maar wat gebeurt er dan met de vernix en lanugo die van je baby afkomen? Een deel ervan komt terecht in de darmen van je baby, waar het een onderdeel vormt van meconium. Meconium is een groenzwarte, stroperige substantie die naar buiten komt wanneer je baby na de geboorte voor het eerste gaat poepen. Meconium bevat ook dode cellen, vruchtwater en afvalstoffen uit de lever, alvleesklier en galblaas van de baby. De nieren kunnen ook bepaalde afvalstoffen filteren, maar ze zullen pas volledig functioneren na de geboorte.

Rustig aan. Je baby groeit nu minder snel, maar hij maakt nog steeds vorderingen: Hij zal nu ongeveer 50 cm lang zijn en weegt ongeveer 3 kilo.

je zwangerschap
Water in de aanslag. Naarmate de baby groter wordt, oefent hij meer druk uit op je blaas, die nu min of meer wordt platgedrukt. Je gaat nu waarschijnlijk vaker naar de wc dan je ooit voor mogelijk hield. Dit is een beetje vervelend, maar je moet water blijven drinken om je vochtbalans op peil te houden. Houd een grote fles water bij de hand zodat je niet steeds naar de keuken hoeft te lopen. Dit scheelt je weer energie die je zo hard nodig hebt voor iedere gang naar het toilet.

Kies positie. Neem je aantekening van de zwangerschapscursus nog eens door en bedenk in welke positie je wilt bevallen. Sommige vrouwen vinden het prettig om staand de weeën op te vangen terwijl anderen dit liever op hun handen en knieën willen doen. Anderen brengen veel tijd door in een schommelstoel. Het kan helpen als je de verschillende posities nu uitprobeert. Het kan zijn dat jij en je partner zich niet alle mogelijkheden kunnen herinneren als de bevalling begint. Klik op Comforttechnieken als je meer wilt weten over hoe je de bevalling zo comfortabel mogelijk kunt doorstaan.

Veilig naar huis. Heb je al een autostoeltje? Zo niet, dan is het nu hoog tijd om er een te kopen of te huren. Zet het stoeltje op de achterbank, zodat je de baby veilig van het ziekenhuis naar huis kunt brengen. Denk erom: slechts 5 procent van alle baby's komt ter wereld op de uitgerekende datum, dit is dus zeker iets om van tevoren te regelen.

De deskundige geeft raad. Misschien heb je geen honger als de bevalling begint, maar heb je trek, dan kun je die het beste stillen met lichte hapjes. "Sommige vrouwen worden misselijk door de pijnstillers die zij toegediend krijgen of gewoon door de kracht van de weeën." "Als je maag dan vol is, kun je gaan overgeven", zegt dr. Elaine Zwelling. "Je kunt je trek het beste stillen met voedsel dat geen vet bevat en dus snel verteert, zoals pasta, toast en heldere bouillon." Klik hier voor meer informatie van dr. Zwelling en dr. Thornton over wat je kunt eten tijdens de bevalling.


week 39
je baby
Hulp van hormonen. Je baby bereidt zich nog steeds voor op zijn komst. Zijn endocriene systeem dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen, wordt nu klaargemaakt voor de geboorte. Je baby zal tijdens de geboorte meer stresshormonen afscheiden dan hij in zijn hele verdere leven ooit zal doen. Als hij eenmaal je buik heeft verlaten, zullen deze hormonen de baby helpen om de lichaamsfuncties in stand te houden zonder de hulp van de placenta. Deze veranderingen vergen enorm veel energie en moeite, maar je baby zal helemaal klaar zijn voor de geboorte.

Adembenemend. De longen van je baby blijven ook in ontwikkeling tot het moment van de geboorte. Op dit moment werken de longen hard om een capillair-actieve stof te produceren, die ervoor zorgt dat de vele luchtblaasjes niet aan elkaar vastkleven als de baby voor het eerst inademt.

De schreeuw. "Hier komt mijn eerste schreeuw!" Direct na de eerste diepe inademing volgt een indrukwekkende schreeuw. Het geluid van een huilende baby wekt gemengde gevoelens op. Niemand vindt het prettig om te horen dat een kind zich angstig of ongemakkelijk voelt, maar een harde schreeuw betekent dat de baby goed kan ademhalen. Maar er komen nog geen tranen. De traanklieren van je baby zullen pas tranen gaan produceren als de baby een paar weken oud is. Mocht je baby bij de geboorte niet die speciale schreeuw geven, blijf dan rustig: sommige kinderen huilen niet bij de geboorte. Wat belangrijk is, is dat je baby begint adem te halen.

je zwangerschap
Goed of fout? Je hebt misschien al voorweeën gehad. Hiermee oefent je lichaam voor de echte bevalling. Nu je als voldragen wordt beschouwd, kan het lastig zijn om onderscheid te maken tussen deze voorweeën en de echte weeën tijdens de bevalling. Als de contracties onregelmatig zijn en verdwijnen zodra je van houding verandert of een stukje gaat lopen, dan heb je waarschijnlijk te maken met voorweeën. Laat je echter niet misleiden, want voorweeën kunnen binnen zeer korte tijd overgaan in echte weeën. Meet de tijd tussen de weeën zorgvuldig op. Zodra ze regelmatig terugkeren en minstens een uur lang elke vijf minuten plaatsvinden, laat dan je huisarts of verloskundige komen. Als je vliezen breken moet je direct hulp laten komen. Dit merk je als er vruchtwater uit de vagina druppelt of stroomt.

Over pijnbestrijding. Als je nog niets hebt besloten is het nu een goed moment om na te denken over welk soort pijnbestrijding je tijdens de bevalling wilt krijgen en of je dat wel wilt. Er zijn vele medicijnen die je daarvoor kunt gebruiken. Sommige nemen alleen de ergste pijn weg, terwijl andere zorgen dat de pijn zoveel mogelijk verdwijnt. Je hoeft nu natuurlijk nog niet definitief te beslissen, maar wees bewust van de mogelijkheden en bespreek deze met je verloskundige voordat de grote dag aanbreekt. Lees ons artikel over comforttechnieken voor een overzicht van de mogelijkheden.

De deskundige geeft raad. "Er zijn twee duidelijke aanwijzingen die aangeven dat de bevalling binnen een of twee dagen zal beginnen", zegt dr. Elaine Zwelling. "Een daarvan is het breken van de vliezen (vruchtwaterzak)." Een ander teken is als je een beetje slijmerig bloed ziet in de vaginale afscheiding. Dit is de slijmprop die tijdens de zwangerschap de baarmoedermond afsluit. Men noemt dit ook wel het 'tekenen'. Lees Tekenen van de bevalling als je wilt weten waar je volgens dr. Zwelling en dr. Thornton op moet letten.


week 40
je baby
Een eigen willetje. "Zal ik nu mijn grote entree maken... of nog niet?" Volwassenen houden graag vast aan een vooropgezet plan, maar baby's niet. Als je deze week denkt je nieuwe telg te verwelkomen, wees dan niet teleurgesteld als de baby besluit nog een paar dagen of weken in je warme en veilige buik te blijven. Als je baby te lang blijft zitten zal de verloskundige of arts binnenkort bespreken om de bevalling in te leiden als de verwachte datum 10 tot 14 dagen is verstreken. Als je besluit te wachten tot de bevalling spontaan op gang komt, zul je waarschijnlijk nog een paar extra onderzoeken willen ondergaan om te zien of alles goed gaat met de baby.

je zwangerschap
Wonderlijke veranderingen. Naarmate het einde van je zwangerschap nadert, kun je even stilstaan bij het feit wat voor fenomenale verandering je lichaam de laatste negen maanden heeft ondergaan. Je baarmoeder is nu vele malen groter dan op het moment van de bevruchting. En je borsten zijn twee tot drie keer zo groot als voordat je zwanger werd, zodat zij klaar zijn voor de borstvoeding. Beide borsten zijn nu ongeveer een halve kilo zwaarder geworden.

Neem even de tijd voor jezelf. Maak je geen zorgen als de bevalling na 40 weken nog niet is begonnen. Al duurt het langer, tot 42 weken ben je nog steeds op tijd. Hoewel je nu waarschijnlijk met spanning uitkijkt naar het moment waarop je je kind zult verwelkomen, is het verstandig om jezelf te ontspannen. Zie deze laatste dagen als een gelegenheid om wat tijd voor jezelf te nemen. Ga lekker een film kijken of lees een boek helemaal uit. Zodra je baby er is moet je 24 uur per dag stand-by zijn en kan het even duren voordat je weer over je eigen tijd kunt beschikken.

De deskundige geeft raad. Ga de nieuwe babykleertjes wassen die je hebt gekocht of gekregen. "Sommige kleertjes zijn chemisch behandeld zodat ze hun kleur en structuur beter behouden." Als deze chemische stoffen niet worden uitgewassen, kunnen ze de gevoelige huid van de pasgeborene gaan irriteren. Je moet hiervoor een mild wasmiddel gebruiken", licht Linda Jonides, R.N., C.P.N.P. toe.
_________________

the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum