www.babybrabbels.be www.babybrabbels.be
Kom ons nieuw forum bezoeken op www.babybrabbels.be
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Week 11 tot Week 20

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Vke
Site Admin


Geregistreerd op: 02 Sep 2008
Berichten: 2418
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 23-10-2008 15:53:16    Onderwerp: Week 11 tot Week 20 Reageren met citaat

week 11
je baby
Hartslag meten. Het hart van je kleine is al wekenlang verwoed aan het kloppen, maar je arts of verloskundige kan het geluid maar net horen met een Doppler, waarmee je kunt luisteren naar de hartslag van de baby. Je kunt het geluid zelf ook horen. Het hart van een foetus slaat tweemaal zo snel als je eigen hart, ergens tussen 120 en 140 slagen per minuut. (Maak je geen zorgen als de verloskundige de hartslag nog niet kan horen. Misschien ligt de foetus in een positie waarin het geluid wordt gedempt.) Net als de meeste vrouwen vind je het snelle geklop van je baby's hart waarschijnlijk het fijnste onderdeel van de elk bezoek aan de verloskundige. De afgelopen maand is de hartslag vervolmaakt en heeft het hart zich ontwikkeld tot een orgaan-in-wording met vier kamers, hoewel sommige tussenwanden pas na de geboorte helemaal af zullen zijn.

Huidontwikkeling. De laatste paar weken heeft zich een dunne laag huid rond het lichaam van de foetus gevormd. Uit een gespecialiseerde laag zullen gaandeweg de vinger- en teennagels ontstaan.

Meten. Je baby is sinds vorige week behoorlijk gegroeid: van kruin tot romp is hij iets meer dan 5 cm lang. Het hoofd van de foetus neemt bijna de halve lichaamslengte in beslag. Hieraan kun je zien hoe snel de hersenen groeien.

je zwangerschap
Dat moet ik hebben. Volgens sommige deskundigen zijn eetbuien signalen waarmee je lichaam aangeeft wat het nodig heeft. Andere zijn het hier niet mee eens. Niemand weet eigenlijk precies waarom eetbuien tijdens de zwangerschap voorkomen, maar een ding is zeker: bijna elke vrouw in verwachting krijgt zin in bepaalde soorten voedsel. Het is niet verstandig om altijd te luisteren naar de verlangens van je lichaam, maar je hoeft ze ook niet te negeren, vooral als je zin krijgt in iets gezonds.

Vitamine C bevordert groei. Tijdens je zwangerschap heb je 80 tot 100 milligram vitamine C per dag nodig. Vitamine C helpt de foetus nieuwe cellen aan te maken en sterke botten en tanden te ontwikkelen. Als je zin krijgt in sinaasappels dan vang je daarmee twee vliegen in een klap. Het eten van sinaasappels en andere citrusvruchten is een goede manier om aan je dagelijkse behoefte aan vitamine C te voldoen. Andere goede bronnen van vitamine C zijn aardbeien en broccoli. Voor meer informatie over voedsel dat rijk is aan voedingsstoffen.

De resustest. Tijdens je eerste zwangerschapscontrole zal je huisarts of verloskundige verschillende bloedtests doen. Een van deze tests zal uitwijzen of je een bepaald eiwit, de zogenoemde resusfactor, in je rode bloedlichaampjes hebt. Er is pas reden tot zorg wanneer je resusnegatief bent en de vader resuspositief is, een combinatie waarbij je kind resuspositief kan worden. Als dit het geval is gaat je lichaam misschien antilichamen produceren tegen het resuspositieve bloed van de foetus, en deze situatie kan de gezondheid van je kleine ernstig bedreigen.

Om dit te voorkomen krijg je een injectie met anti-D als je tijdens de zwangerschap last krijgt van aanzienlijke bloedingen. De meeste artsen adviseren ook om bij de eerste zwangerschap altijd een dosis toe te dienen rond de 28e week. Dit neutraliseert rode bloedlichaampjes van de baby die onverhoopt in je bloedsomloop terechtkomen. Je krijgt ook een dosis na de geboorte als de baby resuspositief is, om complicaties bij latere zwangerschappen te voorkomen. In sommige gevallen kan extra onderzoek of behandeling nodig zijn, bijvoorbeeld op een eerder moment tijdens de zwangerschap. Als je resusnegatief bent moet je anti-D krijgen om een miskraam te voorkomen.

De deskundige geeft raad. Als je regelmatig naar de zonnebank gaat of buiten gaat zonnen, zet deze gewoonte dan niet zomaar voort als je zwanger bent. "Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat langdurige blootstelling aan UV-straling tijdens de zwangerschap kan leiden tot een tekort aan foliumzuur bij de moeder", waarschuwt dr. Elaine Zwelling. Foliumzuur speelt als voedingsstof een cruciale rol in het voorkomen van ruggenmergproblemen bij de foetus. Het gebruik van een zonnebank tijdens de zwangerschap kan ook andere schadelijke effecten met zich meebrengen.

week 12
je baby
De nagels. {Vorige week} hebben zich nagelbedden gevormd op de vingertoppen en tenen van je baby. Deze week zullen de vingernagels ook echt uit deze nagelbedden gaan groeien en dit proces gaat door tot de geboorte. Veel baby's hebben bij de geboorte lange vingernagels die kort na de bevalling moeten worden geknipt.

Alles op zijn plaats. De meest cruciale periode in de ontwikkeling van je baby loopt nu ten einde. Tegen het einde van deze week is de zware taak om nieuwe lichaamsstructuren te vormen voltooid. Alle onderdelen zijn aanwezig, van de vingers tot de tenen. Zelfs de geslachtsorganen hebben zich ontwikkeld, maar het is nog te vroeg om met een echo te bepalen of het een jongetje of een meisje is.

Lichten uit. Tegen het einde van deze week zullen zich oogleden hebben gevormd en zullen deze dichtgaan. Ze blijven dichtzitten tot ver in het tweede trimester.

Meten. De komende 28 weken zal je baby groeien en gaat zijn ontwikkeling door. Deze week weegt je baby ongeveer 10 gram en is hij ongeveer 6 cm lang.

je zwangerschap
Test op tijd. Het is nu tijd om met je huisarts of verloskundige te praten over de voor- en nadelen van een prenataal onderzoek op geboorteafwijkingen zoals het syndroom van Down of spina bifida. Een deel van de onderzoeken op het syndroom van Down kan al met 12 weken plaatsvinden.

Wat is normaal en wat niet. Omdat het bloedvolume in je lichaam toeneemt om de foetus te voeden, kan je tandvlees gevoeliger zijn en bloeden bij het poetsen of flossen. Dit is soms wat ongemakkelijk, maar het is volkomen normaal. Blijf regelmatig poetsen en flossen, maar doe het nu wat voorzichtiger.

Veilige alternatieven.


week 13
je baby
De producenten. De foetus heeft nu alle belangrijke lichaamsstructuren gevormd en dus kunnen de organen aan het werk. De lever scheidt gal af, de alvleesklier produceert insuline en de nieren vormen urine om afvalstoffen af te voeren. De urine komt in het vruchtwater terecht. De darmen van je baby, die gedeeltelijk in de navelstreng hebben gezeten, hebben zich nu teruggetrokken in de buik omdat er genoeg ruimte voor is vrijgekomen. Er ontstaan spierlagen in het darmkanaal en dus zal het spijsverteringsstelsel binnenkort ook op gang komen.

Groot hoofd. Je baby lijkt nu op een grote pruim; hij weegt nog geen 30 gram en is 7-10 cm lang. Door de snelle ontwikkeling van de hersenen neemt het hoofd de helft van zijn lichaamslengte in beslag. De komende paar maanden zal het lichaam razendsnel groeien om deze achterstand in de halen. Bij de geboorte zal het hoofd van je baby slechts een kwart van zijn totale lichaamslengte zijn.

je zwangerschap
Welkom in het tweede trimester! Veel vrouwen zien de komende paar maanden als de huwelijksreis van hun zwangerschap. De ongemakken van het eerste trimester (vermoeidheid, misselijkheid en het vaak urineren) nemen iets af, waardoor je de kans krijgt om echt van je zwangerschap te genieten. Veel vrouwen voelen hun energie in dit trimester zelfs toenemen. Ze bloeien helemaal op. Nog even en je buik wordt zichtbaar en dan voel je je voor het eerst echt zwanger.

Taille onder controle. Een van de redenen dat je je zwanger voelt, is dat je middel dikker wordt. Je broeken zitten nu waarschijnlijk een beetje strak, maar het is nog te vroeg om positiekleding te gaan dragen, vooral als dit je eerste zwangerschap is. Maar de leuke ruimzittende overhemden waar je een oogje op had zijn comfortabeler. Waar je ook voor kiest, zorg dat je kleding comfortabel zit en kies daarom losse broeken, topjes en jurken.

De deskundige geeft raad. "Slechts een klein aantal vrouwen ontwikkelt een schildklierafwijking tijdens hun zwangerschap of in het eerste jaar na de bevalling", merkt dr. Margaret Comerford Freda op. "Het komt niet vaak voor, maar het heeft grote gevolgen voor de baby." Vooral voor vrouwen met een familiegeschiedenis van schildklierproblemen, reumatoïde artritis, pernicieuze anemie of zeer vroegtijdig grijs worden van het haar is het belangrijk om de stoornis in een vroeg stadium te ontdekken. Leer de symptomen te herkennen van zowel een te langzaam werkende als een te snel werkende schildklier.


week 14
je baby
Mond in beweging. Als je kleine je grapjes zou verstaan dan zou je deze week een glimlach zien op zijn gezicht (of een frons als hij ze niet leuk vindt). De mond van je foetus kan zelfs open en dichtgaan en begint slik- en zuigbewegingen te maken (dus duim: wees op je hoede). De gezichtsspieren hebben zeker geen gebrek aan beweging.

Klaar om te gaan praten. De keel, de luchtpijp, het strottenhoofd en de stembanden zijn allemaal aanwezig. De stembanden maken natuurlijk nog geen geluid, omdat de kleine nog omringd is door vloeistof. Maar ze zijn al helemaal klaar voor die eerste grote schreeuw vlak na de geboorte.

Het gezicht krijgt vorm. Elke week lijkt je foetus meer op de kleine man (of vrouw) die je bij de geboorte zult ontmoeten. Op dit moment zitten de ogen op de juiste plaats boven in het gezicht en hebben de oren zich verplaatst van de nek naar weerszijden van het hoofd. De kaken zijn al een tijdje gereed en het gehemelte wordt van voor naar achter "dichtgeritst".

Meten. Je baby weegt nu ongeveer 55 gram en is 8 tot 11 cm lang.

je zwangerschap
De baarmoeder wordt groter. Is je taille verdwenen? Dit komt omdat je baarmoeder nu boven je schaambeen uitkomt. Je kunt dit misschien zelf nog niet voelen, vooral als je voor het eerst zwanger bent. Maar de verloskundige weet wel waar ze naar moet zoeken. Zij zal bij ieder zwangerschapscontrole de grootte van je baarmoeder bepalen door de afstand te meten tussen je schaambeen en de bovenkant van je baarmoeder, de fundus. Op dit moment is een exacte meting nog weinig relevant, maar later zal dit een indicatie zijn van hoe goed je zwangerschap verloopt. Vanaf ongeveer 24 weken zal de hoogte van de fundus in centimeters ongeveer het aantal weken zwangerschap minus twee zijn. Na 24 weken zal dit ongeveer 22 cm zijn. Er zijn op dit gebied echter verschillen en de verloskundige zal de meting meestal uitzetten in een grafiek en die in je medische dossier plaatsen. Je kunt dan zien waar de grafiek een dalende beweging toont en eventuele vragen stellen.

Verstopte neus? Het kan zijn dat je last hebt van allergie of verkoudheid, maar dit kan ook gewoon een ander zwangerschapssymptoom zijn. Veel zwangere vrouwen hebben continu een verstopte neus, waardoor zij moeilijk kunnen ademhalen. Verstopping ontstaat doordat het hormoon progesteron de bloedtoevoer naar de slijmvliezen in de neus verhoogt, waardoor deze opzwellen. Deze toestand wordt zwangerschapsverkoudheid genoemd en helaas is er weinig aan te doen. Probeer je neus vochtig te houden of smeer een beetje vaseline in ieder neusgat zodat je neus minder droog aanvoelt. Vermijd antihistamine neussprays of andere geneesmiddelen zonder recept en zonder je huisarts eerst om advies te vragen.

De deskundige geeft raad. Krijg je misschien een tweeling? "Een eeneiige tweeling komt voor bij 4 op de 1000 geboorten, terwijl het percentage twee-eiige tweelingen verschilt tussen etnische en leeftijdsgroepen", zegt dr. Margaret Comerford Freda. Als je vruchtbaarheidsbevorderende middelen hebt gebruikt, is de kans op een meerling veel groter.


week 15
je baby
Haargroei. Tegen het einde van de week zal het haarpatroon op je baby's schedel zijn bepaald en zal dit de rest van zijn leven niet meer veranderen. Misschien zijn er al een paar haartjes tevoorschijn gekomen, maar meestal moet je hiervoor nog een paar weken wachten. Geen garantie dus dat je baby ter wereld komt met een volle bos haar. Sommige baby's blijven zelfs kaal tot een aantal maanden na de geboorte. Er komen ook zeer fijne, zachte haartjes over het hele lichaam van de foetus (lanugo). Deze donshaartjes, die het gevoelige huidje tegen het vruchtwater beschermen, verdwijnen meestal vlak voor of na de geboorte.

Dun huidje. Onder het donshaar bevindt zich een dunne huidlaag, waardoor je de bloedvaten kunt zien waar inmiddels bloed doorheen stroomt. De mond ontwikkelt zich verder (misschien is je kleine nu zelfs aan het duimen) en gezichtsbewegingen komen regelmatig voor.

Meten. Als je een kijkje kon nemen binnen in je baarmoeder, dan zou je een piepkleine foetus zien die tussen 50 en 70 gram weegt en 10 tot 11 cm lang is van kruin tot romp. De foetus is nu zo groot als een sinaasappel.

je zwangerschap
Tijd om actief te worden. De misselijkheid en de vermoeidheid die je in het eerste trimester voelde zijn waarschijnlijk nu voorbij. Veel vrouwen zeggen dat ze zich vanaf dit moment energieker gaan voelen. Ben je een van die gelukkigen, geniet er dan van. Ga lekker wandelen, plant een paar bloemen in de tuin of maak plannen voor de babykamer.

Lichte zwelling. Je kunt nu ook een lichte zwelling, ofwel oedeem, in je armen en benen voelen. De zwelling komt meestal voor bij de voeten en enkels. Je kunt ook een lichte zwelling in je handen voelen, waardoor de ringen ietsje strakker om je vingers zitten. Oedeem ontstaat wanneer vloeistof uit de bloedbaan in de zachte weefsels wordt geduwd. Net als bij vele klachten rond de zwangerschap, hoort oedeem bij een normale, gezonde zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door de grotere hoeveelheid bloed die er door je lichaam stroomt en door de druk van je groeiende baarmoeder op de bloedvaten die door je bekken lopen. De beste manier om oedeem te voorkomen is een lichte vorm van lichaamsbeweging: wandelen, zwemmen of yoga. Rust ook regelmatig uit met je voeten omhoog (als er iemand is die het verdient om met de benen omhoog te gaan zitten, dan ben jij het wel) en zorg ervoor dat je acht glazen water per dag drinkt.

De deskundige geeft raad. De hormonen die ervoor zorgen dat er haar op het hoofd van je baby groeit kunnen er tegelijkertijd voor zorgen dat jouw haar dikker wordt... of juist uitvalt. "Normaal gesproken verliezen we ongeveer 100 haren per dag. Tijdens de zwangerschap veranderen het normale haargroeiproces", legt dr. Elaine Zwelling uit. Klik hier voor tips van dr. Zwelling en dr. Thornton over hoe je haarverlies zoveel mogelijk kunt beperken.


week 16
je baby
Rechtop zitten. Het verschijnen van lichaamsbeharing en misschien ook hoofdhaar was dé grote gebeurtenis van vorige week. Deze week zijn de spieren weer sterker geworden en doet je kleine zijn best om zijn hoofd en nek niet langer voorover te laten hangen. Omdat hij zijn lichaam nu een beetje kan strekken, kan de baby ook gaan zitten.

Druk in de weer. De foetus beweegt nu ook druk met zijn armen en benen. Door deze oefeningen kan de kleine zelfs gaan zweten, want de zweetklieren hebben zich inmiddels gevormd (je baarmoeder zorgt uiteraard voor de juiste temperatuur). Ergens tussen nu en 20 weken kun je voor het eerst de beweging voelen. Maak je echter geen zorgen als je nog niets voelt. Je baby is nog erg klein (hij is ongeveer 11-12 cm lang en weegt circa 80 gram) en het kussen van vruchtwater kan de bewegingen dempen waardoor je de bewegingen nu nog niet kunt voelen.

je zwangerschap
Slapen op je zij. De meeste huisartsen of verloskundigen raden aan om tijdens de zwangerschap op je zij te gaan slapen. Ze zijn van mening dat liggen op je rug de druk op de holle ader kan vergroten, de ader waardoor het bloed terugstroomt naar je hart. Bovendien kan slapen op je rug hoofdpijn versterken, vooral als je dikker wordt. Daarnaast maakt je dikker wordende buik het lastig om op je buik te slapen, zelfs als je dit zou willen.

Het is dus de moeite waard om te wennen aan het slapen op je zij. Je kunt het beste op je linkerzij gaan liggen omdat dit de doorbloeding stimuleert en de kans op oedeem (zwellingen), spataderen en andere klachten als gevolg van een slechte doorbloeding afneemt. Veel vrouwen vinden dat een kussen voor de hele lengte van het lichaam het liggen op je zij comfortabeler maakt. Je kunt ook je bovenste been over het onderste been heenslaan om stabiel op je zij te blijven liggen.

Ademnood. Ben je aan het hijgen en puffen als de wolf in "De drie kleine biggetjes"? Kortademigheid is ook een normaal symptoom van de zwangerschap. Door de zwangerschapshormonen adem je dieper in dan normaal. Hierdoor kan de baby voldoende zuurstof krijgen, maar voor jou is het minder prettig. Later in de zwangerschap zal je groeiende baarmoeder het probleem vergroten door druk uit te oefenen op je middenrif, waardoor je longen minder ruimte krijgen om uit te zetten. Kortademigheid is niet schadelijk voor jou of voor je baby. Maar als je je zorgen maakt om je kortademigheid dan kun je hier altijd over praten met de huisarts of verloskundige.

Voed mij! Zodra de misselijkheid en de ongemakken van de eerste drie maanden van de zwangerschap voorbij zijn, zul je misschien weer trek krijgen. Veel trek! Dit is het moment waarop veel vrouwen voelen dat "de baby honger heeft". Zorg ervoor dat je genoeg eet, maar je hoeft niet te "eten voor twee".

De deskundige geeft raad. "Uit recent onderzoek blijkt dat rond deze tijd - dat wil zeggen rond de 16e week - de baby begint te horen en op geluiden gaat reageren," zegt dr. Suzanne Dixon. "Over een maand of twee kan je baby al op je stem reageren."


week 17
je baby
Groeispurt. Deze week begint je kleine een beetje dikker worden. Het vet dat zich nu verzamelt, het zogenoemde vetweefsel, helpt de lichaamswarmte te produceren en te behouden. Vetweefsel is ook belangrijk voor de stofwisseling, omdat het een belangrijke bron van energie is. Rond deze tijd groeit de foetus erg snel. Hij kan zelfs al 17 cm lang zijn en weegt bijna 140 gram.

De juiste reacties. "Wat voor nieuwe dingen kan ik allemaal doen met mijn mond en keel?" Je kleine is al enkele weken druk aan het oefenen op twee primaire reflexen: zuigen en slikken. Tegen de tijd dat de baby wordt geboren heeft hij zich nagenoeg alle reflexen eigengemaakt die jij ook bezit. Dankzij deze reflexen zal de baby overleven en veel leren over de wereld om hem heen.

Jongen of meisje? Als je baby een meisje wordt, dan ontwikkelt zich een speciale samenstelling van weefsels in de baarmoeder en de vagina. Wordt het een jongen, dan gaan deze weefsels een andere weg. De penis heeft zich al gevormd en het eerste begin van de prostaat wordt zichtbaar. Een cruciale rol in deze ontwikkeling is weggelegd voor de cellen die testosteron afscheiden en die een maand geleden zijn ontstaan.

je zwangerschap
Wat moet ik aandoen? Draag je nog steeds de kleding van voor je zwangerschap? Het is tijd om te investeren in een paar goedzittende outfits. Je zult misschien verrast zijn door de grote keuze aan zwangerschapskleding die er tegenwoordig is en door de hoge kwaliteit ervan. De tentjurken en zoete pasteltinten zijn verleden tijd. Je vindt altijd wel iets dat bij je past, ongeacht je maat of stijl van kleden. Als je krap bij kas zit dan ben je vaak goedkoper uit door naar tweedehandswinkels te gaan of kleding te lenen van familie of vrienden. Het dragen van zwangerschapskleding is vaak het eerste signaal waarmee je aan de buitenwereld laat weten dat je zwanger bent. Geniet dus van alle aandacht die je krijgt.

Over vruchtwaterpunctie. Als je arts of verloskundige een risicofactor heeft geconstateerd waardoor je vruchtwaterpunctie moet ondergaan, dan zal dit waarschijnlijk snel gebeuren. De meeste artsen voeren de test uit voor de 18e week van de zwangerschap. Een vruchtwaterpunctie is de meest accurate methode om diverse geboorteafwijkingen te constateren, maar het is niet een test die bij elke toekomstige moeder moet worden gedaan. Meestal wordt de test aangeboden aan zwangere vrouwen boven de 35 jaar, omdat deze een verhoogd risico lopen op een baby met geboorteafwijkingen zoals het syndroom van Down. Het kan ook een logische volgende stap zijn als je een screening hebt ondergaan waarvan het resultaat positief was. Maar aan een vruchtwaterpunctie zijn wel bepaalde risico's verbonden en daarom is het belangrijk dat je goed op de hoogte bent. Bespreek de voor- en nadelen met je huisarts of verloskundige.

AambeienNiemand praat er graag over, maar bijna de helft van alle zwangere vrouwen krijgt last van aambeien. Aambeien zijn opgezette aderen in het rectum die overmatig zijn gezwollen als gevolg van een verhoogd bloedvolume en een verhoogde bloedcirculatie in het bekken. Obstipatie en persen tijdens de stoelgang kunnen ook aambeien veroorzaken. Als je snel last krijgt van spataderen of als je aambeien hebt gehad bij een vorige zwangerschap, dan loop je nu een verhoogd risico om ze weer te krijgen. Hoe kan ik dit het beste voorkomen? Probeer obstipatie te voorkomen door een vezelrijk dieet te gebruiken, voldoende water te drinken en regelmatig te bewegen.

De deskundige geeft raad. "Veel vrouwen hebben gemengde gevoelens over hun zwangerschap en voelen zich vervolgens schuldig omdat ze negatieve gedachten hebben", zegt dr. T. Berry Brazelton. "Maar je moet niet vergeten dat sterke emoties bestaat uit positieve en negatieve gevoelens. Wat je nu ervaart is een sterke emotie. Dit moet je leren waarderen." Klik hier om meer te lezen over de emoties rond het zwanger zijn.


week 18
je baby
Je baby is uniek. Deze week werkt je kleine aan een van de eigenschappen die hem of haar uniek maken: de vingerafdrukken. De vetkussentjes die zich op de vingertoppen en tenen verzamelen, zullen later veranderen in een uniek patroon van lijnen.

Afvoer gereed. "Wat gebeurt er als dit spul naar mijn maag gaat?" De dikke darm zit nu tegen de achterkant van de buikwand aan en er vormen zich veel verteringsklieren. Dit zich ontwikkelende spijsverteringssysteem heeft de afgelopen weken ruimschoots laten zien wat het allemaal kan: de foetus slikt het vruchtwater in en dit gaat vervolgens door de maag en darmen. De vloeistof wordt nu in de darmen vermengd met dode cellen en afscheiding zodat er meconium ontstaat. Meconium is een groen-zwarte, stroperige substantie die uiteindelijk in baby's eerste luier terechtkomt.

Meten. De foetus weegt nu maximaal 200 gram en is ongeveer 16-18 cm lang, van kruin tot romp.

je zwangerschap
Overspoeld door informatie. Je zult waarschijnlijk merken dat iedereen, van je schoonmoeder tot volstrekte vreemden, zich geroepen voelt om je advies te geven over je zwangerschap. Hoeveel je moet bewegen, wat je moet eten en of je wel of niet zou moeten werken. Geen onderwerp is te gek, zo lijkt het. Ongevraagd advies kan vervelend zijn, dus probeer het naast je neer te leggen en voel je niet verplicht om je beslissingen uit te leggen. Een simpel "Dank je wel, ik zal eraan denken" is vaak al genoeg. Vergeet niet dat mensen het fantastisch vinden dat er een baby op komst is en dat ze het allemaal goed bedoelen. Wees ook niet verbaasd als het advies "van de straat" verschilt van dat van de verloskundige en de dokter. Veel medische inzichten zijn in de loop der jaren immers veranderd.

Hulp bij duizeligheid. Voel je je soms duizelig? Geen wonder: je hart werkt 40 tot 50 procent harder dan voor je zwanger werd. Deze activiteit kan, in combinatie met de druk die je groeiende baarmoeder op de bloedvaten uitoefent, er af en toe voor zorgen dat je je duizelig voelt, vooral als je probeert snel op te staan. Neem genoeg rust. Ga een paar keer per dag even op je linkerzij liggen om je doorbloeding op peil te houden. Een lage bloedsuikerspiegel kan ook leiden tot een duizelig gevoel. Een stuk fruit stilt de ergste honger en helpt je overeind te blijven.

De kleine beweegt. Zijn dat gasbellen of schoppen er kleine voetjes tegen je buik? Veel vrouwen voelen de foetus voor het eerst bewegen tussen de 16e en 20e week. Omdat je baby nog zo klein is zul je waarschijnlijk geen krachtige schop voelen, maar een lichte trilling alsof je vlinders in je buik hebt.

De deskundige geeft raad. Omdat je vaginale afscheiding tijdens de zwangerschap verandert, kan het lastig zijn om vast te stellen of je een infectie hebt opgelopen. "De meeste zwangeren zullen een witte, melkachtige afscheiding waarnemen, de zogenoemde witte vloed", zegt dr. Elaine Zwelling. "Witte vloed is normaal en neemt in hoeveelheid toe naarmate de bevalling nadert." Als de afscheiding een andere kleur of consistentie krijgt, of als er sprake is van irritatie of een slechte geur, dan kan dit wijzen op een infectie. Klik hier om te lezen wat wel en wat niet normaal is en hoe je de kans op een infectie kunt verkleinen.


week 19
je baby
Extra eicellen. Je weet misschien het geslacht nog niet, maar als je baby een meisje is, dan is haar voortplantingssysteem al aanwezig. De vagina, baarmoeder en eileiders zitten op hun plaats en de eierstokken bevatten meer dan 6 miljoen primitieve eicellen. Bij de geboorte is het aantal eicellen gedaald tot ongeveer 1 miljoen en dat zijn alle eicellen die je dochter ooit zal hebben. Is het niet fascinerend om te weten dat de eicel waaruit je baby is ontstaan net zo oud is al jij en dat het al die tijd heeft gewacht tot het zou worden bevrucht?

Je krijgt een jongen. Als je baby een jongen is, dan is er intussen ook van alles gebeurd. Het mannelijke voortplantingssysteem is bijna helemaal ontwikkeld. De testikels hebben zich gevormd en hebben ongeveer vanaf de 10e week van je zwangerschap testosteron afgescheiden. De externe geslachtsdelen die in het eerste trimester hun mannelijke karakter kregen, groeien nu verder. meestal is de balzak nu al te onderscheiden.

Tweede huid. "Wat is die crèmeachtige substantie die mijn lichaam bedekt?" Rond deze tijd begint de huid een crèmeachtige substantie te produceren, de zogenoemde vernix (huidsmeer), die bestaat uit door de huid afgescheiden oliën, dode huidcellen, en lanugo, het donshaar dat het lichaam bedekt. Deze wasachtige laag beschermt de huid van je kleine tegen de gevolgen van het vruchtwater waardoor hij is omgeven. De vernix zal grotendeels voor de geboorte verdwijnen, tenzij je baby te vroeg wordt geboren. Te vroeg geboren baby's zijn bij hun geboorte vaak bedekt met een grote hoeveelheid vernix. Zelfs kinderen die op de uitgerekende datum worden geboren hebben een beetje vernix in de huidplooien zitten.

Meten. Je kleine is nu ongeveer 18 cm lang en weegt tussen de 200 en 225 gram. De groeigrafiek toont nu een stijgende lijn, dus je kunt de komende weken een paar grote veranderingen verwachten.

je zwangerschap
Grappig gezicht. Probeer niet de donkere vlekken te verwijderen die op je neus, wangen en voorhoofd verschijnen. Je gezicht is namelijk niet vies: de vlekken zijn een normaal verschijnsel dat bij de zwangerschap hoort en worden "zwangerschapsmasker" of chloasma genoemd. Deze vlekken zijn het gevolg van hormonen en komen niet bij alle zwangere vrouwen voor. De zwangerschapshormonen zijn ook verantwoordelijk voor de linea nigra, de donkere lijn die van je navel naar je schaambeen loopt. Zowel de chloasma als de linea nigra zullen geleidelijk verdwijnen na de geboorte. Door de huid bloot te stellen aan de zon kan het pigment in je huid nog donkerder worden. Gebruik dus altijd zonnebrandcrème en blijf in de schaduw als je wilt dat je huid zo veel mogelijk egaal blijft.

Bandenpijn. Naarmate je baarmoeder groter wordt, moet de ronde band die de baarmoeder ondersteunt, worden uitgerekt. De opgerekte banden zullen af een toe een scherpe of doffe pijn veroorzaken in je onderbuik, meestal aan één kant. Je zult er waarschijnlijk het meeste last van krijgen als je plotseling van positie verandert of opstaat van een stoel of uit bed. Zoals bij de meeste ongemakken tijdens de zwangerschap biedt rust meestal de beste verlichting. Hoewel bandenpijn een veel voorkomende klacht is, kun je beter je arts of verloskundige raadplegen als je je zorgen maakt.

De deskundige geeft raad. Goed of fout: je moet je tepels tijdens de zwangerschap steviger maken om je voor te bereiden op de borstvoeding. "Fout", zegt dr. Suzanne Dixon. "Deze raad is echt achterhaald. Het kan zelfs gevaarlijk zijn, want door de borsten te stimuleren kan er een hormoon vrijkomen dat ervoor zorgt dat de baarmoeder zich samentrekt. Heb je echter ingetrokken tepels - tepels die naar binnen gaan als ze worden gestimuleerd - dan kan de verloskundige tips geven over hoe je de borstvoeding makkelijker kunt maken zodra je baby is geboren.


week 20
je baby
Vorige week} begon baby's huid bedekt te raken met een laag vernix (huidsmeer). Deze week is de kleine helemaal bedekt met deze crèmeachtige substantie, die zijn gevoelige huid zal beschermen tegen het vruchtwater.

De buitenwereld. Je baby begint nu iets te merken van de buitenwereld, hoe weinig dit ook nog is. Zijn hersenen hebben overuren gemaakt om de zenuwcentra te ontwikkelen waar de zintuigen worden aangestuurd en die centra beginnen nu te werken. Je baby reageert nu vaker op de veranderingen om hem heen: alles wat je doet, de geluiden uit de omgeving en zelfs de smaak van het vruchtwater.

Voel de hik. Je hebt waarschijnlijk al gevoeld hoe de baby in je buik aan het rollen, duiken en schoppen was. Nu voel je misschien ook ritmische schokjes. Dit betekent dat de baby de hik heeft. De meeste baby's krijgen de hik in de baarmoeder omdat hun weinig ontwikkelde middenrif zich samentrekt. Je kunt niets doen aan de hik maar je hoeft je geen zorgen te maken. De hik is niet schadelijk voor je baby, niet voor de geboorte en ook niet daarna.

De haardos verschijnt. Een paar weken terug was het haarpatroon al op de schedel aanwezig en nu volgt voor je baby de volgende stap: de haargroei. Dit is geen lanugo meer, dit is het echte werk. Maar zet die dromen van een volle bos maar van je af. Twee weken na de geboorte zal dit haar grotendeels uitvallen. Dit is geen reden tot zorg. De kleine krijgt stap voor stap zijn echte haar, dat waarschijnlijk lichter van kleur is dan het haar dat hij bij de geboorte had.

Elders op je baby's hoofd is hebben de beentjes van het binnenoor zich volledig ontwikkeld en ook de neus begint nu een herkenbare vorm aan te nemen.

Meten. Je baby weegt nu ongeveer 220-250 gram en is ongeveer 22 cm lang. Hij zou nu zo in je handpalm passen.

je zwangerschap
Bolle buik. Gefeliciteerd, je bent op de helft van je zwangerschap! Je bent een heel eind gekomen in die vier en een halve maand. Je baarmoeder is driemaal zo groot geworden als normaal. Als de verloskundige je baarmoeder meet, zal ze waarschijnlijk merken dat de bovenkant nu op gelijke hoogte staat met je navel. Vanaf nu zal je baarmoeder bijna één centimeter per week groeien tot de dag van de bevalling.

Baby gezien? Heb je je baby al gezien? Als je halverwege je zwangerschap een echo laat maken, dan valt die waarschijnlijk tussen de 18e en 22e week. Je arts kan om verschillende redenen besluiten om nu een echo te laten maken: om je uitgerekende datum te bevestigen, bepaalde geboorteafwijkingen te constateren of te controleren of de placenta op de juiste plaats zit. Dankzij de echo kun je het aantal vingers en tenen tellen en het geslacht van je kind te weten komen (als je dit wilt weten). Ook kun je zien of alles wel goed gaat in je buik. En natuurlijk gaat je moederhart sneller kloppen als je voor het eerst naar dat kleine wezentje kijkt (die je altijd maar wakker houdt met zijn capriolen). Vraag naar een afdruk van de echo, zodat je aan je baby's eerste fotoalbum kunt beginnen.

De deskundige geeft raad. Als je een stressvolle baan hebt of een stressvol leven leidt, dan doe je jezelf en je baby een groot plezier door regelmatig te ontspannen. "Hoewel een bepaalde mate van stress goed voor ons is (het stimuleert ons om in actie te komen) kan zware en continue stress een negatieve invloed hebben op jezelf en misschien ook op je baby", legt dr. Elaine Zwelling uit. Gelukkig zijn er veel manieren om stress tegen te gaan. Lees meer hierover van dr. Zwelling en dr. Thornton.
_________________

the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum