www.babybrabbels.be www.babybrabbels.be
Kom ons nieuw forum bezoeken op www.babybrabbels.be
 
 FAQFAQ   ZoekenZoeken   GebruikerslijstGebruikerslijst   GebruikersgroepenGebruikersgroepen   RegistrerenRegistreren 
 ProfielProfiel   Log in om je privéberichten te bekijkenLog in om je privéberichten te bekijken   InloggenInloggen 

Week 1 tot Week 10

 
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
Auteur Bericht
Vke
Site Admin


Geregistreerd op: 02 Sep 2008
Berichten: 2418
Woonplaats: Oost-Vlaanderen

BerichtGeplaatst: 23-10-2008 15:49:11    Onderwerp: Week 1 tot Week 10 Reageren met citaat

week 4
je baby
De eicel splitst zich. Terwijl jij bezig bent te wennen aan alle opwinding rond het zwanger zijn, heeft het nieuwe leven dat zich in je buik ontwikkelt ook niet stilgestaan. De bevruchte eicel nestelt zich in de baarmoederwand, waar deze zich snel verder ontwikkelt. Eenmaal genesteld in de baarmoederwand splitst de eicel zich in lagen cellen en wordt het officieel een embryo. Deze cellagen zullen zich ontwikkelen tot gespecialiseerde onderdelen van het lichaam van de baby, zoals het zenuwstelsel, het skelet, de spieren en de organen.

Ondersteuning onderweg. De placenta, het schijfvormige orgaan dat het embryo met je bloedsomloop in verbinding brengt, begint zich te vormen en hecht zich aan de baarmoederwand aan de kant waar de eicel zich heeft genesteld. De navelstreng komt aan een kant van de placenta naar buiten. Het vruchtwater dat je baby tijdens de zwangerschap omringt, begint zich al te vormen binnen een cirkelvormige zak, de zogenoemde vliezen.

Meten. Tegen het einde van de week is het embryo ongeveer één millimeter in omvang - dit is ongeveer de grootte van een maanzaadje.

je zwangerschap
Tekenen van leven. Als je niet ongesteld wordt, kan dat de enige indicatie zijn dat je zwanger bent. Je kunt ook een kleine bloeding hebben als je bevruchte eicel zich in de baarmoeder nestelt. Deze lichte bloeding is ook wel bekend als innestelingsbloeding en is volkomen normaal.

Testen. De zwangerschapstest zou nu een positieve uitslag moeten geven dankzij het hormoon hCG, dat door de pasgevormde placenta wordt aangemaakt. Dit hormoon is grotendeels verantwoordelijk voor de misselijkheid, of ochtendziekte waar veel vrouwen mee te maken krijgen in het eerste trimester van hun zwangerschap.

De meeste zwangerschapstests werken nauwkeurig nadat je ongesteldheid is uitgebleven. Het kan gebeuren dat de uitslag negatief is maar dat je toch zwanger bent. Veel vrouwen zeggen dat ze een negatieve uitslag kregen in de eerste paar weken na het uitblijven van hun menstruatie, hoewel ze gewoon "wisten" dat ze zwanger waren (en dat ook echt waren).

De deskundige geeft raad. Nu je zwanger bent, vraag je je misschien af welke medicijnen tegen hoesten, verkoudheid en allergie je veilig zonder recept kunt kopen. "Het is beter om decongestiva, antihistaminen en geneesmiddelen die PPA [fenylpropanolamine] bevatten te vermijden", waarschuwt dr. Elaine Zwelling. Ze voegt eraan toe dat sommige middelen tegen verkoudheid en hoest zelfs 25 procent alcohol bevatten, en dat je deze daarom ook beter kunt vermijden. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je een medicijn gebruikt, zelfs als het gaat om een geneesmiddel zonder recept.


week 5
je baby
Toevoer geplaatst. De placenta die zich {afgelopen week} begon te vormen en het eerste begin van de navelstreng worden al gebruikt om essentiële voedingsstoffen uit je lichaam naar het embryo te transporteren. Zuurstof, aminozuren, vetten en suikers spelen allemaal een cruciale rol in deze ongelooflijk knappe constructie.

Rudimentaire ruggengraat. Een van de lagen gespecialiseerde cellen ontwikkelt zich tot de neurale buis, waaruit later de wervelkolom en de hersenen ontstaan. Een verkeerd gevormde neurale buis kan leiden tot een open ruggetje ofwel spina bifida (een complicatie waarbij de wervelkolom niet goed sluit) of tot andere verwante afwijkingen. Spina bifida is tamelijk zeldzaam en komt voor bij slechts één op de 1000 geboorten. Om het risico op een open ruggetje nog verder te verlagen, kun je het volgende doen. Het innemen van ten minste 0,4 milligram foliumzuur per dag is het beste wapen tegen ruggenmerg gerelateerde geboorteafwijkingen; je moet met foliumzuur beginnen voor de bevruchting. Foliumzuurtabletten zijn verkrijgbaar zonder recept en je moet zeker 12 weken lang innemen.

Begin van het hart. Het hart is nu een buis met af en toe onregelmatige slag. Elke week worden de slagen regelmatiger.


Meten. Als het 2-3 mm groot is, heeft het embryo de omvang van een kleine sinaasappelpit.


je zwangerschap
Een zee van emoties.Hoe voel je je, nu je weet dat je zwanger bent? Als je al een tijdje hebt geprobeerd om zwanger te worden, dan ben je waarschijnlijk dolblij. Maar het kan ook zijn dat je je angstig voelt en jezelf afvraagt of alles wel goed zal gaan. Als je per ongeluk zwanger bent geworden, dan ben je misschien ongerust of voel je je onzeker. Al deze emoties zijn volkomen normaal, of het nu gaat om blijdschap, trots of angst.

Zorg goed voor jezelf. Fysiek gezien kun je symptomen krijgen die erg veel lijken op symptomen die je hebt voor je ongesteld wordt. Menstruatieachtige krampen en pijn in de onderrug komen vaak voor. Probeer de vermoeidheid en het ongemak niet te negeren, maar neem wat tijd voor jezelf: ga lekker liggen in een warm (niet te heet) bad, zet een rustgevend muziekje op of ga even lekker slapen.

En als je jezelf toch aan het verwennen bent, probeer je lichaam dan ook meer te ontzien. Als je nog geen afstand hebt gedaan van allerlei slechte gewoontes, zoals roken, alcohol drinken of drugs, dan moet je daar nu mee stoppen.

De deskundige geeft raad. Eten voor twee betekent niet tweemaal zo veel eten. "De meeste zwangere vrouwen hebben slechts 300 extra calorieën per dag nodig", zegt dr. Margaret Comerford Freda. "Die extra calorieën kunnen zitten in: twee glazen halfvolle melk, een bolletje ijs of een boterham met tonijn." Als je meer wilt weten over wat het beste dieet is voor jou en je groeiende baby.

week 6
je baby
Wegens werkzaamheden gesloten. Deze week wordt een belangrijke stap gezet: de neurale buis die zich vorige week begon te vormen, sluit zich nu over wat later het ruggenmerg van je baby wordt.

Kop op. Hoewel het embryo nog altijd veel wegheeft van een klein kikkervisje, vormen zich aan de bovenkant weefselplooien waaruit later de kin, wangen en kaken van je baby groeien. De plekken waaruit later de ogen en de neus zullen ontstaan, puilen nu een beetje uit en de structuur van het binnenoor begint te verzinken.

De eerste hartslag. De hartbuis die vorige week is ontstaan ontwikkelt zich verder en uiteindelijk ontstaan hieruit vier primitieve kamers die beginnen te kloppen als een kleine trom.


Andere belangrijke organen zoals de nieren en de lever zijn nu ook in aanleg aanwezig. De longen bestaan nu uit twee aparte buizen en beginnen te veranderen in zakvormige structuren; er moet nog heel wat gebeuren voordat ze klaar zijn om te ademen.


Meten. Je baby wordt steeds groter en is nu ongeveer 2,5 millimeter lang.


je zwangerschap
Betekenisvolle symptomen. De veranderingen die je lichaam ondergaat in het eerste stadium van je zwangerschap zijn spannend, maar soms ook zwaar. Denk eraan dat ieder symptoom ergens toe dient. Je borsten kunnen tintelen of gevoelig zijn door de toegenomen bloedtoevoer; je lichaam werkt hard om ze klaar te maken voor de borstvoeding. Draag een ondersteunende beha en houd hem zelfs 's nachts aan als je daar baat bij hebt.

Je kunt ook last krijgen van constipatie door een toename van het hormoon progesteron. Dit hormoon vertraagt het verteringsproces. Je kunt dit probleem verhelpen door regelmatig te bewegen en een uitgebalanceerd dieet te volgen met veel vezelrijk voedsel zoals fruit, groenten en volkorenproducten. Drink ook meer water: probeer te streven naar minstens acht glazen per dag.

Overgeven? Zo'n 70 procent van alle zwangeren heeft in mindere of meerdere mate last van ochtendmisselijkheid, vooral in het eerste trimester. Misselijkheid wordt veroorzaakt door hCG, een zwangerschapshormoon dat direct na de innesteling van de eicel wordt afgescheiden. Je kunt wel een paar dingen doen om de misselijkheid te onderdrukken. Klik hier voor suggesties over hoe je de symptomen kunt bestrijden.

De deskundige geeft raad. "Het hormoon dat de ochtendmisselijkheid veroorzaakt, kan ook verantwoordelijk zijn voor hoofdpijn", merkt dr. Elaine Zwelling op. "Hoofdpijn tijdens de zwangerschap kan ook ontstaan door vermoeidheid, spanningen, honger en door fysieke of emotionele stress."


week 7
je baby
Toekomstig genie. De grootste stap die je baby vorige week heeft genomen was het "dichtritsen" van de neurale buis. Deze week werkt het toekomstige genie aan het ontwikkelen van denkkracht. Hoewel de hersenen zich tot ver na de geboorte zullen blijven ontwikkelen, ontstaan nu de belangrijkste delen. In de loop van deze week zal dit orgaan zich splitsen in drie delen: de voorhersenen, de middenhersenen en de achterhersenen. De voorhersenen zullen verantwoordelijk zijn voor zaken als nadenken, problemen oplossen en het vormen en instandhouden van herinneringen. De middenhersenen zullen dienstdoen als verkeersregelaar en elektrische signalen doorsturen naar hun eindbestemming in de hersenen. De achterhersenen tot slot zullen zorgdragen voor het ademhalen, de hartslag en de spierbewegingen.

Niet alles gebeurt echter in de bovenkamer. Ook de ledematen groeien snel. Je ziet al het begin van armen en benen, maar die lijken nu meer op peddels.

Meten. Je baby is deze week 4 tot 8 millimeter lang, ietsje breder dan de nagel van je pink.


je zwangerschap
Ik moet nodig!Ren je continu naar het toilet? De hormonen gieren door je lichaam en door het verhoogde bloedvolume produceert je lichaam meer vocht. En dat moet vervolgens worden afgevoerd. Wees echter niet zuinig met water drinken; integendeel, je moet proberen om meer water te drinken dan voordat je zwanger werd.

Gezonde leefgewoonten. Tijdens je eerste bezoek aan je arts of verloskundige, kan hij of zij je waarschuwen voor het risico dat je toxoplasmose oploopt. Dit is een infectie die zich verspreidt via rouw of onvoldoende gekookt vlees en via kattenuitwerpselen. De infectie is schadelijk voor je foetus maar niet voor jezelf (tenzij je een verzwakt immuunsysteem hebt). Het kan zijn dat je al eerder toxoplasmose hebt gehad zonder het te weten. Als dat het geval is dan ben je immuun. Maar zelfs als je deze ziekte niet eerder hebt gehad, is de kans dat je hem nu oploopt erg klein, zolang je de juiste voorzorgsmaatregelen treft.

Om te voorkomen dat je in contact komt met de ziektekiem, is het verstandig om goed doorbakken vlees te bestellen als je uit eten gaat en om goed je handen te wassen nadat je vlees hebt bereid. Zorg ervoor dat je handschoenen draagt bij het tuinieren, zodat je niet per ongeluk kattenuitwerpselen aanraakt. Je kunt tijdens je zwangerschap beter geen kattenbak meer verschonen.

De deskundige geeft raad. Vraag je je af of je werk invloed heeft op je gezondheid? "De meeste banen zijn niet schadelijk voor zwangere vrouwen", zegt dr. Margaret Comerford Freda. "Er zijn echter uitzonderingen, zoals banen waarbij je de dampen van schoonmaakmiddelen inademt of waarbij je zwaar moet tillen." Als dit het geval is hoef je niet te stoppen met werken, maar je moet wel een aantal voorzorgsmaatregelen treffen.

week 8
je baby
Van top tot teen. {Vorige week} begonnen de hersenen zich te ontwikkelen tot drie aparte structuren. Deze week beginnen andere delen van het lichaam zich te ontwikkelen: op de handen en de voeten ontstaan minuscule vingers en tenen met vliezen ertussen. Het staartje van de baby begint nu ook te verdwijnen.

Het gebeurt in de buik. De armen en benen zijn niet de enige lichaamsdelen die zich ontwikkelen, de romp maakt ook vorderingen. De darmen vormen zich tot een lus die de navelstreng binnengaat omdat er in de buik niet genoeg ruimte is. Zelfs in deze vroege fase helpen de darmen om afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. Over een maand, als er meer ruimte is in de buik van je baby, zullen ze zich weer uit de navelstreng terugtrekken en in de buik terechtkomen.

Levende bedrading. Als je het lichaam van je kleine nu zou aanraken, dan zou hij reageren met een zenuwtrekking. Dit komt omdat het zich ontwikkelende zenuwstelsel al met de spieren communiceert.

Meten. De baby in je buik heeft nu de vorm en de omvang van een kleine pinda. Hij weegt ongeveer 0,25 gram en is 7 tot 17 millimeter groot.

je zwangerschap
Goede zorg. Het is tijd voor je eerste zwangerschapscontrole, dus als je nog niet bij je huisarts of verloskundige bent geweest, moet je dat nu doen. Vrouwen die zorg krijgen vanaf de eerste drie maanden dat zij zwanger zijn, hebben een soepeler zwangerschapsverloop en hun baby's zijn gezonder dan de baby's van moeders die deze vroege zorg niet krijgen. Wie er ook voor je zorgt terwijl je zwanger bent: het is belangrijk dat je je op je gemak voelt met zijn of haar ideeën en werkwijze.

Je brengt meestal een keer per maand een bezoek tot aan de zevende maand (28 weken); daarna ga je vaker tot aan de bevalling. Normaal gesproken wordt je tussen week 28 en 36 elke twee weken onderzocht en daarna elke week totdat de baby rond de 40e week wordt geboren. Deze controles zijn een prima gelegenheid om vragen te stellen, aarzel dus niet om je zorgen te bespreken, of ze nu klein of groot zijn. Schrijf ze op tussen de bezoeken in, zodat je ze niet vergeet.

Wanneer ga je het vertellen. Het is een onderwerp van menig discussie: wanneer moet je het opwindende nieuws delen met de rest van de wereld? Sommige stellen vertellen het nieuws direct aan vrienden en familie. Anderen wachten liever tot na het eerste trimester, als de kans op een miskraam is afgenomen. Sommige vrouwen wachten het liefst tot ze zichtbaar zwanger zijn.

Alleen jij kunt bepalen op welk moment je dit aan je baas vertelt. Als je een moeilijke zwangerschap hebt (of als je door ochtendmisselijkheid aan de wc bent gekluisterd), dan is het verstandig om dit eerder op je werk te vertellen, zodat een meer flexibele werkplanning bespreekbaar wordt. Hoe dan ook, je kunt niet worden ontslagen omdat je zwanger bent. Ongeacht het aantal dienstjaren heb je het recht op 16 weken zwangerschapsverlof en kun je na deze periode je baan weer oppakken als je dat wilt. Als je ten minste 26 weken hebt gewerkt voor je huidige werkgever, dan heb je recht op betaald zwangerschapsverlof. Als je niet aan deze voorwaarde voldoet, kun je beroep doen op de zwangerschapsuitkering van de overheid. Als door de aard van het werk je gezondheid of die van je baby gevaar loopt, dan moet je werkgever je een andere baan aanbieden of je met volledig doorbetaald verlof sturen. Daarnaast heb je recht om vrij te nemen als je naar de verloskundige toe moet.

De deskundige geeft raad. Vermoeidheid? "Dit is een veel voorkomend symptoom in de eerste maanden van de zwangerschap", zegt dr. Elaine Zwelling. "Goede voeding, voldoende slaap en lichaamsbeweging helpen enorm om vermoeidheid tegen te gaan."

week 9
je baby
Gefeliciteerd! Het embryo in je buik krijgt deze week een nieuwe naam. Officieel is het nu een foetus. Deze foetus lijkt steeds minder op een roze kloddertje. Het staartje is verdwenen en de lichaamsvorm wordt nu zichtbaar. Dit komt mede dankzij het langer en rechter worden van de romp. De foetus is deze week ongeveer 2,5 centimeter lang.

Groeispurt. Deze fase is heel belangrijk voor de ontwikkeling van de armen en benen. De benen zijn langer geworden en de knobbeltjes waar uiteindelijk de tenen uit ontstaan zijn nu aan het groeien. Intussen zijn de armen gegroeid en beginnen ze te buigen bij de elleboog. Er ontstaat ook een handstructuur, waarbij de vingers en de duim goed te onderscheiden zijn. Ook hde buik is volop in ontwikkeling. De structuren waaruit later de lever, galblaas, milt en bijnieren ontstaan worden meer gespecialiseerd.

Ik kan niet stilzitten. Nu komt de baby in beweging. Hij maakt nu heftige bewegingen en reageert zelfs op prikkels die van buiten je lichaam komen, zoals licht en geluid. Maar je voelt hier niets van tot ver in je tweede trimester.


je zwangerschap
Vrij baan voor melk. Je zult nu waarschijnlijk hebben gemerkt dat er in je borsten veel is veranderd. Ze zijn waarschijnlijk voller en zwaarder geworden en misschien zijn ze gevoelig als je ze aanraakt. Je borsten zullen nog iets groter worden naarmate je zwangerschap vordert, maar de gevoeligheid neemt meestal tegen het einde van de vierde maand.weer af. Het kan zijn dat je kleine witte bultjes op je tepelhof ziet ontstaan (de donker gekleurde gebieden rond de tepels). Dit zijn de klieren van Montgomery, ze scheiden een olieachtige substantie uit om je borsten soepel te houden als je begint met borstvoeding.

Houd je lichaam soepel. Als je vóór je zwangerschap weinig actief was, dan is het nu een goed moment om een veilige sport te kiezen die je de rest van je zwangerschap kunt blijven doen. Zwemmen, wandelen en yoga zijn allemaal een prima keus. Veel deskundigen zien zwemmen als de beste sport voor zwangere vrouwen. Zwemmen is niet alleen heel goed voor je hart en spieren, het is ook niet belastend voor je gewrichten en die worden tijdens de zwangerschap meer gevoelig voor blessures. Het hormoon relaxine maakt je gewrichten losser zodat je bekken bij de geboorte wijder kan worden. Je kunt daarom beter sporten vermijden die te belastend zijn voor je gewrichten, zoals omhoogkomen tot zithouding of je tenen proberen aan te raken. Klik hier voor meer informatie over sport en beweging tijdens de zwangerschap.

De deskundige geeft raad. Het eten van kaas is een prima manier om je dagelijks aanbevolen hoeveelheid calcium binnen te krijgen, maar let erop dat je tijdens je zwangerschap geen zachte, ongepasteuriseerde kaas of blauwe schimmelkaas eet zoals Brie of Stilton. "Zachte kazen kunnen de listeria-bacterie bevatten, die schadelijk kan zijn voor jou en je baby", legt dr. Margaret Comerford Freda uit. Lees wat dr. Freda en dr. Thornton zeggen over welke andere voedingmiddelen je moet vermijden als je in verwachting bent.


week 10
je baby
Oorontwikkeling. De ontwikkeling van armen en benen was het grote nieuws van {afgelopen week}. Tegen het einde van deze week zal het buitenoor ontwikkeld zijn. Nu zitten de oren nog laag op het hoofd, maar naarmate het hoofd groeit, zullen ze verschuiven naar de juiste plaats. Nog even en jouw stem is het favoriete geluid van je kind.

Oogontwikkeling. Ook de ogen van je kleine zijn volop in ontwikkeling. De basis van de optische structuur zit nu op zijn plaats en de oogleden beginnen de ogen te bedekken. De ogen bevinden zich nog aan weerszijden van het hoofd.

De eerste tandjes. Het eerste tandje zal pas een aantal maanden na de geboorte van je baby door het tandvlees heenkomen, maar het begin van de tandbultjes is nu al te zien. Bij de geboorte heeft je baby 20 melktandjes die de eerste paar jaren van zijn leven zullen doorkomen. Ook heeft hij volwassen tanden die onder het tandvlees groeien.

Meten. Mede dankzij de ontwikkeling van de botten en de langer wordende ledematen weegt de foetus nu ongeveer 2,5 gram en is hij van kruin tot en met romp 2 tot 3 centimeter lang.

je zwangerschap
Laat de cafeïne staan. Het is verleidelijk om nog een kopje koffie te nemen als je je uitgeput voelt. Hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat koffie drinken in beperkte mate niet schadelijk is voor de foetus, raden de meeste deskundigen aan om cafeïne gedeeltelijk of helemaal uit je dieet te schrappen. Er is zeker geen goede reden om cafeïne te blijven innemen: het heeft geen voedingswaarde en je kunt er onrustig van worden (en je baby misschien ook). Cafeïne kan ook mede verantwoordelijk zijn voor uitdroging omdat het diuretisch werkt (het urineren bevordert). Als je je dagelijkse koffie verkeerd of glaasje fris absoluut niet kunt laten staan, drink dan extra water om het vochtverlies te compenseren.

Informatie over de bloedsomloop. Vanaf nu zal je hart meer bloed door je aderen gaan pompen. Na 32 weken zul je 40 tot 50 procent meer bloed in je lichaam hebben dan voor je zwanger werd. Zoals je waarschijnlijk al vermoedt is dit extra volume nodig om bloed naar de baarmoeder en de placenta toe te voeren.

De stappen die je nu onderneemt om je bloedsomloop te verbeteren kunnen spataderen later in de zwangerschap helpen voorkomen. Elke dag een stukje wandelen, liggen op je linkerzij, zitten met je benen omhoog (met een steun voor je knieën) en zitten zonder je benen over elkaar heen te slaan. Al deze maatregelen kunnen helpen voorkomen dat je bloedsomloop trager wordt.

De deskundige geeft raad. "Als je als kind waterpokken hebt gehad, dan geef je de antilichamen door aan je baby zolang die in je baarmoeder zit", zegt dr. Suzanne Dixon. Je hoeft je in dit geval meestal geen zorgen te maken als je ziek wordt tijdens je zwangerschap. "Er zijn echter situaties waarbij je bijzondere voorzorgsmaatregelen moet nemen-bijvoorbeeld als je als kind geen waterpokken hebt gehad." Lees meer tips van dr. Dixon over hoe je jezelf en je baby kunt beschermen tegen deze veel voorkomende kinderziekte. Misschien krijg je de komende paar weken een kort onderzoek, bijvoorbeeld wanneer je voor het eerst naar het ziekenhuis komt.
_________________

the greatest thing you'll ever learn is just to love and be loved in return
Terug naar boven
Profiel bekijken Stuur privébericht E-mail versturen
Berichten van afgelopen:   
Nieuw onderwerp plaatsen   Reageren    www.babybrabbels.be -> Zwangerschap Tijden zijn in GMT + 2 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen in dit subforum
Je mag geen reacties plaatsen in dit subforum
Je mag je berichten niet bewerken in dit subforum
Je mag je berichten niet verwijderen in dit subforum
Je mag niet stemmen in polls in dit subforum


Wilt u geen reclame op dit forum en genieten van extra voordelen? Klik dan vlug hier voor meer informatie!
 

Powered by phpBB
immo op Realo
Maak snel, eenvoudig en gratis uw eigen forum: Gratis Forum